Șeful BNM, care pleacă din sistem pe 30 noiembrie, a spus că, în prezent, băncile moldovenești dispun de o rezervă impunătoare de mijloace financiare care vor constitui baza pentru creșterea viitoare a economiei.
Declarațiile lui Cioclea
„După frauda bancară și criza care a urmat, sistemul bancar a fost curățat și putem spune acum că avem bănci solide și stabile, gata să susțină investitorii. Cetățenii au recăpătat și ei încredere în sistemul bancar. Băncile noastre dețin aproximativ 1,5 miliarde euro care așteaptă să fie investite în proiecte sau credite”, a declarat Sergiu Cioclea.
În linie cu recomandările BERD și FMI, care au solicitat eliminarea acționarilor suspecți din structura de conducere a băncilor moldovenești, Sergiu Cioclea a spus că se așteaptă ca „în anul viitor să mai vină încă 1-2 investitori noi”.
Oficialul s-a arătat convins că acum este momentul potrivit pentru a investi în Republica Moldova. „În această țară sunt bani. Noi nu suntem cea mai săracă țară, dar din păcate suntem țara în care nu știm încă cum să investim corect banii ca să asigurăm o prosperitate a populației”, a conchis Sergiu Cioclea.
Ce se întâmplă în sistemul bancar
De remarcat că, în urma fraudei bancare din 2014, Banca Națională a instituit procedura de supraveghere specială asupra a trei bănci (BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A., B.C. „VICTORIABANK” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.). Băncile nominalizate dețin 65.5% din totalul activelor sectorului bancar.
În luna octombrie, un consorțiu internațional de investitori a achiziționat 41,09% din acțiunile „MOLDOVA - AGROINDBANK” S.A.
La 20.10.2016, supravegherea intensivă la BC „Moldindconbank” S.A. a fost schimbată în regim de intervenție timpurie, după ce BNM a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,8%, fără permisiunea băncii centrale. Pe 20 octombrie 2018, comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni a mandatelor administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank” S.A.
Pe data de 22 august 2018, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a ridicat regimul de supraveghere intensivă a BC „VICTORIABANK” S.A., după ce pachetul majoritar de acțiuni în această bancă a fost achiziționat de VB Investment Holding B.V., societate deținută de Banca Transilvania din România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Evaluarea Grupului Santander
Republica Moldova ocupă locul 44 din 190 în rankingul Băncii Mondiale „Doing Business”. Grupul internațional Santander, care a făcut o evaluare în baza acestuia, descrie mediul economic și politic din Republica Moldova ca unul care „nu este prea atractiv pentru investitori”.
„Țara se confruntă cu un șir de provocări, printre care necesitatea de a combate corupția, amelioararea climatului investițional, eliminarea obstacolelor pentru exportatori, transformarea remitenților în investiții productive și dezvoltarea unui sistem financiar credibil”, scrie în nota informativă a experților.
Printre principalele avantaje pe care țara noastră le oferă investitorilor, Santander notează: forța de muncă ieftină și calificată, procesul de privatizare care are loc în mai multe companii, taxe și impozite favorabile investitorilor și potențialul agricol (vin, fructe uscate, legume, semințe, grâu).
Principalele dezavantaje pentru investitori sunt nivelul înalt de sărăcie, ponderea mare a sectorului informal în economie, dependența de remitențele de peste hotare, instabilitatea politică, tensiunile din societate, nivelul înalt de corupție, clientelism și o capacitate de guvernare modestă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.