Citește și: 2016 vs 2019: Secțiile unde s-au epuizat buletinele de vot la prezidențiale și cum a decis Guvernul să acopere acum această gaură

Directorul de programe Promo-LEX spune că Asociația a făcut o analiză și a încercat să propună un mecanism foarte clar, matematic, neutru și apolitic de deschidere a secțiilor de votare. „Noi am făcut o analiză, reieșind din informațiile disponibile public și am menționat că în circumscripția 49, Federația Rusă, statele CSI și Asia trebuiau constituite circa 30 de secții de votare, în Europa – 90 de secții, iar în SUA și Canada – 14-15 secții”, a afirmat Pavel Postică.

Vezi și: PD a „recomandat” celor de la Promo-LEX să raporteze încălcările observate direct partidului și a „uitat” să scrie în comunicat că a primit refuz

Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că legea este aplicată selectiv față de participanții la alegeri. Analistul s-a referit în primul rând la Partidul Șor. De asemenea, comentatorul este de părere că sistemul electoral mix este unul favorabil Partidului Democrat. „Partidul care se găsește la guvernare folosește avantajul său de forță guvernantă și de faptul că are majoritate parlamentară pentru a ajusta legislația la propriul său interes în următoarele alegeri. Ceea ce a și făcut Partidul Democrat”, a declarat Anatol Țăranu.

Analistul consideră că opoziția politică trebuia să găsească un remediu pentru a contracara acest avantaj. Opoziția putea să facă acest lucru prin coalizare și anunțarea unei liste comune.

Citește și: Alegeri 24 februarie: Statul a decis să deschidă 125 de secții de vot peste hotarele țării, cu 25 mai multe decât în 2016 (DOC)


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!