„Noi nu am condiționat dialogul de nicio funcție, a fost flexibil, iar ACUM a refuzat dialogul. Am așteptat trei luni ca ACUM să se trezească la realitate și să înțeleagă că deputații nu trebuie să-și facă selfie ca niște turiști în Parlament și să aleagă funcții. Ei au rămas pe rețelele de socializare. Ei nu sunt pregătiți să-și asume de responsabilități, au nevoie de timp pentru a se maturiza. În aceste condiții, PD a luat act de situația politică și a decis să mandateze conducerea partidului să ia măsuri necesare ca să nu se ajungă la alegeri anticipate”, a declarat Vitalie Gamurari.
„Transmitem invitația spre PSRM, ca să avem o prima discuție ca să avem o imagine clară. Dacă vom găsi consens, se poate trece rapid la formalizarea acestei soluții, atâta timp cât ambele părți vor compromisul. Vom aborda propunerile publice ale PSRM privind formarea majorității și a Guvernului, unele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din partea lor”, a mai spus acesta.
Vitalie Gamurari a părăsit sala de presă fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor, exact ca președintele PDM, Vlad Plahotniuc.
Potrivit legislației, după ce expiră trei luni de la prima ședință de constituire a Legislativului, președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să numească data alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), pentru a vedea dacă acest termen se poate calcula de la data în care au fost confirmate rezultatele alegerilor de către CC. Dodon a spus că, cel mai probabil, termenul limită pentru formarea unei majorități parlamentare va fi data de 9 iunie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.