Dosarul insulinelor: Directorul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate, vizat de CNA

Dosarul insulinelor: Directorul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate, vizat de CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că există o persoană vizată în dosarul achiziițiilor de insulină „Strim”. Potrivit sănătate.info, este vorba despre directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci. În același timp, funcționarul ar fi cercetat în stare de liberate.

Potrivit informațiilor furnizate de CNA, există în gestiune o cauză penală în care se investighează modul în care a fost organizată achiziția publică privind cumpărarea produselor pentru bolnavii de diabet.

„Din momentul pornirii investigațiilor, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialiști în domeniu, dar au fost efectuate şi anumite ridicări de acte şi probe relevante cauzei. De asemenea, în acest dosar este pusă deja sub învinuire o persoană”, a comunicat Angela Starinschi, purtător de cuvânt la CNA.

Publicitate

Potrivit sursei citate, persoana vizată de anchetă ar fi directorul CAPCS, Ivan Antoci, instituție responsabilă de procurările de medicamente, aparataj și dispozitive medicale pentru întreg sistemul sănătății.

CNA nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că este vorba despre Ivan Antoci. Contactat telefonic pentru a-l întreba dacă se consideră vinovat și care a fost implicarea sa în licitația privind procurarea Strim, directorul CAPCS nu a răspuns la telefon.

Nu este clar ce probe deține CNA și cine au fost persoanele audiate. De menționat este faptul că, marți, a fost demis prin hotărâre de Guvern directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, iar secretarul general al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a spus că ar fi fost forțat și șantajat să semneze anumite ordine în ceea ce privește procurarea insulinei Strim.

„Strim a fost înregistrat foarte dubios la AMED, foarte rapid și asta trezește multe semne de întrebare. Pe 29 octombrie, CAPCS a anunțat licitația pentru achiziționarea analogilor de insulină pentru 2019. În aceeași zi, CAPCS a emis o scrisoare de modificare a cerințelor de licitație: din stilou injector preumplut în cartuș. Ca urmare, s-a modificat și data desfășurării licitației – 20 noiembrie. Forma farmaceutică cartuș presupune necesitatea utilizării unui dispozitiv suplimentar de injectare - penuri - care nu mai sunt utilizate în țările UE deja de 5 ani. Anterior s-a renunțat la cartuș și în Republica Moldova pentru comoditatea pacientului, care nu mai necesită căutarea unui dispozitiv suplimentar de injectare și simplifică administrarea preparatului”, a declarat Boris Gîlca pentru AGORA.

„Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”, a mai spus Gîlcă.

AGORA menționează că insulina biosimilară (o copie a substanței active originale) „Strim”, pe care diabeticii din R. Moldova o primesc în baza rețetelor compensate de la începutul acestui an, fără a avea alte preparate ca alternativă, ar fi un medicament dubios, cercetat insuficient și procurat printr-o licitație defectuoasă. O spune secretarul de stat al Sănătății, Boris Gîlca, după o lună de la articolul publicat de AGORA, în care pacienții cu diabet zaharat spuneau că le este frică să își administreze un preparat nesigur.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal