Un membru CSM cere demisia șefului instituției, Victor Micu. Ministra Justiției anunță reformarea CSJ

Un membru CSM cere demisia șefului instituției, Victor Micu. Ministra Justiției anunță reformarea CSJ

Dimineață cu scântei la Consiliul Superior al Magistraturii. Ședința la care urma să se aleagă doi judecători la Curtea Constituțională din partea CSM a început cu o solicitare de demisie a șefului CSM, Victor Micu, venită de la un membru al instituției. În același timp, prezentă la ședința consiliului, ministra Justiției, Olesea Stamate, a cerut amânarea selectării noilor judecători la CSJ întrucât Curtea ar urma să fie reformată. 

UPDATE: Solicitarea Olesei Stamate a fost respinsă. CSM examinează dosarele depuse în concursul pentru funcțiile de judecători la CSJ.

Membrul CSM, Petru Moraru, a cerut demisia președintelui CSM, Victor Micu.

Publicitate

„În această perioadă critică, în care se află sistemul judecătoresc, ați plecat la odihnă, ceea ce consider că nu este frumos. V-ați întors de o săptămână și nu ne-ați convocat. Eu sunt obligat față de judecătorii care m-au ales să pun în discuție acest subiect. Vreau ca astăzi să fie pusă în discuție întrebarea dacă noi mai putem fi reprezentați în sistem de dvs. ca președinte”, a spus Moraru.

În același timp, ministra Justiției, Olesea Stamate, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a subiectului cu privire la desemnarea a șase judecători noi la Curtea Supremă de Justiție. Cererea a venit în contextul în care Ministerul Justistiției prevede reducerea numărului de judecători din cadrul instanței.

Anunțul a fost făcut în contextul în care în ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii are inclusă în agendă selectarea a șase magistrați la CSJ.

În plus, Stamate a subliniat că alegerea judecătorilor la Curtea Constituțională nu trebuie să aibă loc în grabă. „Acești judecători trebuie să fie integri, profesioniști și cu o reputație ireproșabilă. Astfel, cel mai bine este ca CSM să nu ia decizii în grabă și să ofere societății (și membrilor CSM) suficient timp pentru a analiza candidații, totodată asigurând maximă transparență pe tot parcursul procesului”, a afirmat Stamate.

Vezi și: CSM urmează să aleagă astăzi doi judecători pentru Curtea Constituțională (LIVE)

Amintim că CSM se convoacă, marți, în ședință, la ora 9:00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt 11 subiecte, iar cel de-al doilea ține de alegerea a doi judecători la Curtea Constituțională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal