Parlamentul a votat ca procurorul general interimar să fie numit de președinte la propunerea CSP. Sîrbu: O sfidare a independenței procuraturii (DOC, VIDEO)

Parlamentul a votat ca procurorul general interimar să fie numit de președinte la propunerea CSP. Sîrbu: O sfidare a independenței procuraturii (DOC, VIDEO)

Procurorul general interimar ar urma să fie numit de președinte la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi în prima lectură de Parlament. Potrivit autorului proiectului, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, inițiativa legislativă vine să interpreteze Legea cu privire la Procuratură, afirmație contrazisă de democrați, care susțin că proiectul de lege vine să modifice legea, și nu să o interpreteze. „Este o sfidare în continuare a  independenței procuraturii”, a comentat democratul Sergiu Sîrbu.

„În cazul intervenirii vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial”, se arată în proiectul de lege votat de deputați.

Totodată, proiectul prevede interpretarea articolului 17 din Legea cu privire la Procuratură. Prin textul „în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de procuror general indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.

...

Potrivit autorilor, inițiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de procuror peneral.

Critica democraților

„Proiectul nu are nimic în comun cu necesitățile reale ale Procuraturii. Este o sfidare în continuare a independenței procuraturii și puterii judecătorești. Această lege nu are nevoie de interpretare, ea foarte clar stabilește: în cazul absenței procurorului general, se desemnează un adjunct care să exercite atribuțiile. Dacă nu este desemnat, atunci cel care are cea mai mare experiență exercită atribuțiile procurorului general. Asta și este interimatul”, a intervenit democratul Sergiu Sîrbu. „Fie interpretăm cuvântul „absența”, și scriem că „absența” este echivalentă cu „vacanță”. Și atunci legea e foarte clară”, a mai spus Sîrbu, îndemnând majoritatea parlamentară să-și retragă proiectul sau să-l modifice.

„Din păcate, nu toate prevederile Legii procuraturii dezleagă toate situațiile care pot apărea. Și această situație a apărut. Mă refer la vacanța funcției de procuror general ca urmare a demisiei domnului Harunjen. Din punct de vedere juridic, legea cu prevede mecanism de numire sau instituire a vacanței funcției de procuror general în acest sens”, a declarat socialistul Vasile Bolea.

„Târguri aici nu sunt. Consiliul Superior al Procurorilor va propune și președintele îl va numi. Este un mecanism constituțional. Sau se vrea ca procuratura în continuare să fie amorțită, sau se vrea că în continuare să doarmă, sau să vină un procuror general interimar care să-i trezească în somnul cel de moarte pe procurori, care ei să înceapă să-și facă treaba?”, a mai spus Vasile Bolea.

Proiectul de lege urmează a fi supus votului în a doua lectură.

Citește și: Procurorul general interimar ar putea fi numit de șeful statului (DOC, VIDEO)

Amintim că procurorul general, Eduard Harunjen și-a dat demisia la data de 11 iulie, invocând agravarea stării de sănătate. Concursul pentru ocuparea funcției urmează a fi organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.