CSP a anunțat concurs pentru funcția de procuror general. Șefa de la Justiție a cerut amânarea deciziei

CSP a anunțat concurs pentru funcția de procuror general. Șefa de la Justiție a cerut amânarea deciziei

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. Asta deși ministra Justiției, Olesea Stamate, a solicitat membrilor CSP să amâne anunțarea concursului pentru luna septembrie. Propunerea a stârnit însă mai multe critici.

„La MJ se elaborează un alt proiect de lege. El vizează atât componența CSP, cât și selectarea procurorului general. Nu aș vrea să vă dau detalii, fiindcă este la etapa de elaborare. Propun să amânăm anunțarea concurusului pentru luna spetebrie”, a declarat Olesea Stamate.

„Nu cunosc care sunt argumentele vizavi de inițiativa legislativă care s-a înaintat. Actuala lege a trecut expertiza Comisiei de la Veniția. Procedura de numire a procurorului general a găsit-o drept una democratică. Nu văd sensul de a schimba regulile în timpul jocului”, a menționat Adrian Bordianu.

„Noi avem procuror general interimar. Dvs sunteți dispus să anulăm concursul în cazul în care se modifică legea? Nu e mai rezonabil să anulăm începerea concursului?”, a spus în replică ministra Justiției.

„Soluția de numire a interimatului a fost una temporară. Nu există justificări pentru CSP care să împiedice demararea concursului acum. Nu putem să ne ascundem după niște motive ipotetice. Noi nu știm cum o să facă politicul. Nu putem să depindem de voința politică. CSP este o instituție independentă”, a insistat Inga Furtună.

În apărarea ministrei a sărit membrul CSP Dumitru Pulbere. „Nu știu de ce vorbiți de politic, dacă este vorba de organul legislativ suprem în stat. Noi știm că în Parlament, pentru lectura doua, se pregătește modificarea legilor actuale cu privire la procuratură. Noi nu știm ce o să voteze Legislativul. De ce să ne grăbim?”, a spus el.

După acest schimb de replici, membrii CSP au intrat în deliberări. Decizia finală – se anunță concurs pentru ocuparea funcției de procuror general, termenul limită de depunere a dosarelor fiind data de 10 septembrie 2019.

Amintim că, din cele nouă candidaturi pentru funcția de procuror general interimar, Parlamentul a ales-o pe cea a lui Dumitru Robu. Președintele Igor Dodon a acceptat-o și a semnat decretul de numire în funcție. Dumitru Robu a ocupat funcția de șef adjunct al Procuraturii Chişinău, oficiul central. În gestiunea procurorului Dumitru Robu se află dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău.

Desemnarea candidatului pentru fotoliul de interimar al PG este o procedură nouă, introdusă în legislație la 19 iulie, și presupune că în termen de trei zile după ce eșuează desemnarea unui candidat de Consiliul Superior al Procurorilor, Parlamentul este cel care propune președintelui țării o candidatură.

Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.