„Este un proces care s-a dovedit a fi anevoios, pe de o parte, în urma faptului că sistemul creat de Plahotniuc opune rezistență, pe de altă parte, că Plahotniuc a avut grijă ca unele structuri ale statului captiv să aibă un ambalaj juridic care să îngreuneze ingerința din exterior, inclusiv în scopul nobil de epurare a sistemului”, a declarat Oazu Nantoi.
Deputatul a spus că, spre deosebire de Ucraina, unde a fost adoptată Legea lustrației, care prevede epurarea structurilor de stat de persoanele care au contribuit la uzurparea puterii de către fostul președinte Victor Ianukovici, guvernarea de la Chișinău „a mers pe calea evolutivă”.
„În Declarația cu privire la caracterul captiv al statului a fost și momentul cu exprimarea votului politic de neîncredere din partea Parlamentului, dar s-a dovedit a fi că reprezentanții clanului mafiotic nu sunt foarte sensibili la exprimări ale votului politic de neîncredere și noi suntem impuși să căutăm mecanisme juridice în limita Constituției și a normelor statului de drept pentru ca să contribuim la procesul de epurare a structurilor de stat”, a explicat el.
Cât despre conceptul reformei justiției, Oazu Nantoi a menționat că blocul ACUM și socialiștii sunt la „faza de găsire a unui limbaj comun”. „Despre epurarea Procuraturii Generale iarăși este prematur de vorbit”, a adăugat acesta.
„Deocamdată, noi avem doar un procuror general interimar și rămân foarte multe întrebări cu privire la modul de desemnare, eu nu am în vedere cadrul juridic, dar cum va fi ales totuși acel procuror general, care să fie în afara oricăror suspiciuni de partizanat politic și să activeze în baza legii și a Constituției și cum să epurăm acel sistem, care timp de decenii – eu nu exagerez – a constituit un instrument docil al guvernărilor precedente, inclusiv începând pe timpurile lui Vladimir Voronin”, a mai declarat Oazu Nantoi.
Întrebat dacă va semna acordul politic asupra căruia insistă socialiștii, în condițiile în care colegul său din blocul ACUM, Octavian Țîcu, a spus că nu-și va pune semnătura pe document, deputatul a spus: „Eu respect foarte mult dreptul la opinie al colegului Octavian Țîcu, însă dl Octavian Țîcu, ca și Oazu Nantoi, noi nu facem parte din partidele politice și eu nu prea înțeleg cum poți să declari că n-ai să semnezi ceea ce n-ai văzut...”.
Socialiștii au decis, la ședința Comitetului Executiv Politic al partidului, care a avut loc pe 13 august, că e nevoie de un nou acord cu blocul ACUM. Semnarea documentului i-a fost recomandată fracțiunii parlamentare PSRM. Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a spus că nu vede niciun impediment în acest sens, doar că, mai întâi, trebuie îndeplinite mai multe acțiuni.
Amintim că, încă pe 8 august, președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Vlad Batrîncea, a anunțat că socialiștii insistă pe semnarea de urgență a unui acord politic cu blocul ACUM. Totodată, el i-a îndemnat pe cei de la ACUM să vină cu o poziția consolidată pentru a înțelege „de câți deputați dispune coaliția de guvernare”.
Poziția socialistului a fost salutată de președintele Igor Dodon. „Avem șansa istorică să schimbăm lucrurile spre bine și să lansăm o nouă etapă în istoria modernă a Republicii Moldova. Dar pentru aceasta trebuie să dăm dovadă de înțelepciune și maturitate politică. Riscurile politice există pentru fiecare din noi, însă îi îndemn pe toți din conducerea țării sa fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici”, a menționat șeful statului.
Ulterior, deputatul ACUM Dumitru Alaiba a venit cu o reacție: „Obișnuiți-vă cu democrația”, a spus el.
Iar prim-ministra Maia Sandu și-a îndemnat colegii din ACUM să aloce „mai puțin timp pentru declarații înfierbântate și mai mult pentru lucru”, comunicându-le socialiștilor că opiniile diferite din cadrul blocului politic nu sunt un impediment pentru înțelegerea cu PSRM.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.