După ședința de Guvern, Maia Sandu a negat faptul că Nicolae Roșca ar fi fost cumva privilegiat la numirea în funcția de judecător al CC. Prim-ministra a spus că acesta își va sista activitatea la PAS începând chiar de azi.
Nicolae Roșca este doctor în drept și conferențiar universitar la facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Nicolae Roșca nu a deținut funcții publice până acum, dar s-a implicat în politică, fiind membru al Partidului „Acțiune și Solidaritate”. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului ACUM, însă nu a obținut un fotoliu de parlamentar.
În declarația de avere și interese personale, Nicolae Roșca a indicat un venit de 263 de mii de lei din salariul de conferențiar universitar la USM, ridicat pe parcursul anilor 2017-2018, scrie Ziarul de Gardă. Familia Roșca deține un teren de 9 ari, un apartament și un automobil Toyota Corolla fabricat în 2010 și cumpărat în același an cu 13 mii de euro.
Liuba Șova este magistru în drept și lector superior universitar la Facultatea de Drept a USM. În anii 2005-2007, Șova a fost consiliera președintelui CC, mandat deținut în acea perioadă de Victor Pușcaș. Aceasta nu a deținut, până acum, funcții publice, respectiv, nu a depus niciodată declarații de avere. Contactată de ZdG, Șova a precizat că deține două apartamente cu două odăi în Chișinău, dar nu are autoturism personal.
Precizăm că la începutul lunii august, Comisia guvernamentală nu a selectat doi judecători pentru Curtea Constituțională, dar a propus Guvernului patru potențiali judecători, deoarece punctajul pe care l-au acumulat candidații în timpul interviurilor a fost foarte apropiat. Cel mai mare punctaj l-a acumulat Liuba Șova, urmată de Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca.
Potrivit legii, CC se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.