Alexandru Slusari, după audierea ex-premierului Vlad Filat: „Nu a știut că beneficiarul emisiei suplimentare devine Ilan Șor”

Alexandru Slusari, după audierea ex-premierului Vlad Filat: „Nu a știut că beneficiarul emisiei suplimentare devine Ilan Șor”

Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului l-a audiat vineri, 30 august pe ex-premierul Vlad Filat, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Potrivit președintelui comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, fostul premier ar fi spus că răspunderea pentru inacțiunile juridice o poartă Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Dorin Drăguțanu și Andrian Candu.

„În opinia lui, pentru toate inacțiunile juridice din 2013, precum și din 2014, răspunderea o poartă persoanele responsabile sub aspect politico-juridic: Leancă, Valeriu Lazăr în 2013, care era ministrul economiei, Dorin Draguțanu, în 2014 - Andrian Candu. Dânsul (n .r. - Vlad Filat) a mai făcut o afirmație, în care eu personal nu cred. Afirmația că dânsul nu a știut că beneficiarul emisiei suplimentare devine Ilan Șor. În perioada iunie-septembrie 2013 era absolut clar cine e beneficiarul și cui aparțin aceste firme, cel puțin nominal. Cine-i beneficiarul real, Plahotniuc sau Șor, rămâne întrebarea, dar juridic aceste firme aparțineau lui Șor și aici nu pot să cred că Filat nu știa”, a declarat Alexandru Slusari după audierea lui Vlad Filat.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a mai spus că „Vlad Filat a confirmat că în anul 2014, înainte de a porni procedura asta de acordare a garanțiilor, într-adevăr a avut loc ședința la Reședința Prezidențială, unde Vlad Plahotniuc a insistat pe aceste garanții fără să fie discutată administrarea specială de la BNM”, transmite PRO TV Chișinău.

Publicitate

Totodată, Alexandru Slusari a menționat că la etapa actuală nu există informații care ar putea schimba mersul anchetei. „Rămâne întrebarea importantă, totuși cine a procurat acțiunile în 2013 de la Platon? A făcut acest lucru Șor sau în spate a stat Plahotniuc? De unde a luat Șor banii? Dar, cu părere de rău, pe acest subiect domnul Filat nu a adus nimic suplimentar”.

Precizăm că ex-premierul Iurie Leancă, ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu și fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu ar putea fi urmăriți penal pentru neglijență în serviciu. Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a solicitat Procuraturii Generale să pornească urmărirea penală în cazul celor patru ex-demnitari de stat.

Ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că intenționeză să-l dea în judecată pe vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, după ce a auzit că ar putea fi urmărit penal.

La rândul său, fostul premier, Iurie Leancă, susține că un deputat, fie el și președinte al unei Comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru.

AGORA amintește că deputații au votat, în ședința Parlamentului din iunie 2019, formarea și componența comisiei parlamentare de anchetă a fraudei bancare. Președintele comisiei este membrul PPDA Alexandru Slusari, iar vicepreședinte - socialistul Vladimir Golovatiuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal