„În lipsa unui document, sunt speculații”. Prețul la gaz, promisiunile lui Dodon și o eventuală criză a gazelor, comentate de expertul Sergiu Tofilat

„În lipsa unui document, sunt speculații”. Prețul la gaz, promisiunile lui Dodon și o eventuală criză a gazelor, comentate de expertul Sergiu Tofilat

Igor Dodon speră la ajutorul rușilor pentru reducerea tarifelor la gaz și chiar vede chiar o perspectivă de ieftinire a prețului. Totodată, șeful statului este convins că livrarea de gaze în Republica Moldova nu va fi sistată. Între timp, Guvernul se pare că se pregătește de e o eventuală criză a gazelor, obligând două întreprinderi din Chișinău și Bălți să dețină stocuri minime de păcură. AGORA a vorbit cu expertul în energetică, Sergiu Tofilat, despre cât de realiste sunt afirmațiile președintelui și ce probabilitate există ca Republica Moldova să rămână fără gaze în sezonul rece.

Igor Dodon a declarat, luni seara, că săptămâna viitoare ar urma să se întâlnească la Chișinău cu șefii companiei Gazprom pentru a decide cum va evolua situația livrării de gaze. De altfel, șeful statului este convins să tranzitul de gaz prin Ucraina nu va fi sistat.

„Pot să spun că am certitudinea că tranzitul prin Ucraina va fi. Dacă totuși nu va fi, vom elabora un alt scenariu și nu le vom permite oamenilor să înghețe”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.

Publicitate

Pentru evitarea măririi tarifelor pe care le plătește statul nostru pentru gaz, Dodon vede două soluții: resursele interne și ajutorul... de la ruși.

„Am spus că trebuie să căutăm două surse pentru a evita mărirea tarifelor: resursele interne, dar ele nu erau suficiente. A doua opțiune era să ne ajute rușii. Cu această întrebare m-am adresat la Putin”, a spus el.

„Am găsit două variante de a nu permite creșterea tarifelor în interioriul țării: să primim o reducere din partea rușilor pentru lunile de iarnă. Astfel, oferim oamenilor gaz cu tariful de 60 de dolari mai mic decât îl cumpărăm de la ruși; prelungirea contractului pentru anul actual cu condiția că se va lua în considerare prețul la gaz de anul trecut. Astfel, diferența va reuși să acopere pierderile.

Asta ne permite să nu mărim tarifele, și să avem o claritate pentru anul viitor. E posibil ca anul viitor să scadă un pic prețurile”, a adăugat președintele.

Rezervele de păcură ale Guvernului

În același timp, Guvernul a luat o măsură pentru a se pregăti, se pare, de o eventuală criză a livrării gazelor în Republica Moldova. Executivul a decis că întreprinderile Termoelectrica din Chișinău și CET-Nord din Bălţi vor fi obligate să deţină stocuri minime de păcură pentru a asigura securitatea furnizării cu energie în regim de avarie.

Potrivit estimărilor Guvernului, cele două întreprinderi ar urma să dispună de o cantitate minimă obligatorie de rezerve de păcură pentru activitatea în regim de avarie de 8.000 de tone în cazul CETNord şi de 26.200 de tone pentru cele două CET-uri din cadrul Termoelectrica.

Din proiect nu este clar dacă cele două întreprinderi deţin la moment rezerve de păcură în acest scop, dar cel mai probabil că acestea sunt aproape inexistente.

Totodată, nu este specificat de unde vor lua bani în acest scop, or e vorba de câteva zeci de milioane de lei.

„Sigur că se pregătesc, era de așteptat. Va fi sau nu tranzitul gazului prin Ucraina după 2019 - nu depinde de noi. E subiect de negociere între Gazprom, Naftogaz și Comisia Europeană. Noi trebuie să fim gata de orice evoluție a situației”, ne-a spus expertul Sergiu Tofilat.

Ieftintirea gazului: Declarațiile fără probe sunt speculații

În ceea ce privește declarațiile lui Dodon despre o posibilă ieftinire a prețului la gaz, expertul spune că în lipsa unor documente care să ateste afirmațiile, șeful statului își face capital politic pe seama acestui subiect.

„Prețul la gaz pentru Moldova se determină conform formulei din contractul cu Gazprom. Ca bază se iau prețurile din anul trecut pe piața UE la gaz, păcură și motorină. În UE anul acesta prețul s-a ieftinit deja sub $120, iar la noi e $240. Evident că anul viitor la noi va scădea prețul. Nu exclud că Dodon ar vrea să pretindă că asta s-ar datora lui, pe când în realitate totul depinde de formula din contract și de ieftinirea gazului pe piața UE. Dacă Dodon nu prezintă niciun document ce reduceri i-a oferit Gazprom, înseamnă că el încearcă să speculeze, să-și facă capital politic”, a spus Sergiu Tofilat pentru AGORA.

Expertul în energetică crede că este puțin probabil ca Republica Moldova să rămână fără gaz, însă au mai fost cazuri în trecut.

„Acum totul depinde de negocieri UA/EU cu Gazprom. Cum vor evolua prețurile - nu sunt clarvăzător. Totul depinde de cerere și ofertă. Dacă e vorba de anul 2020 în Moldova, prețul va scădea simțitor. Ce va fi în UE - nu știm. Ultimii ani gazul lichefiat (LNG) face concurență mare gazului tradițional prin conducte, deci oferta va acoperi cererea și va exista concurență. Deocamdată nu văd motive pentru majorarea semnificativă a prețului. Dimpotrivă, se va păstra la nivel jos”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Naftogaz: Moldova ar trebui să renunțe la „prețul frățesc cu reducere” de la Gazprom

Compania ucraineană Naftogaz spune că Republica Moldova trebuie să profite de oportunități în domeniul livrării cu gaze fără a apela la reducerile „bizare” ale Gazpromului.

„Ucraina a trecut de etapa în care interesele statului erau înlocuite cu promisiuni și reduceri dubioase. Acum cinci ani, ne-am demonstrat nouă înșine, Europei și Rusiei că ne putem asigura țara și fără livrările Gazprom și fără politică.

Astăzi, Moldova poate profita de aceste oportunități pe care le-am avut noi în anii 2014-2015. Federația Rusă, ca un politolog și marketolog experimentat, ne-a convins încă o dată că o reducere nu e o reducere. O simplă matematică vorbește despre faptul că dacă Moldova ar cumpăra gaz în Slovacia și l-ar tranzita prin Ucraina, prețul de intrare ar fi de circa 190 de dolari. În același timp, „prețul frățesc cu reducere” de la Gazprom e de 237 de dolari, adică cu 20% mai mare decât prețul de piață disponibil pentru Moldova”, se arată într-o postare de pe Facebook a companiei ucrainene Naftogaz.

Precizăm că la începutul acestei săptămâni, după ce Igor Dodon a anunțat reduceri la tarifele pentru gazele rusești, negociate recent la Moscova, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, concretizează că deși s-a discutat acest subiect la întâlnirea dintre cei doi lideri, părțile încă nu au ajuns la o decizie definitivă, scrie gazeta.ru.

Amintim că președintele Igor Dodon a promis, în urma vizitei sale în Federația Rusă, că Republica Moldova nu va crește prețurile pe intern la gaze. Mai mult, Dodon a vorbite despre cifre exacte, declarând reduceri semnificative de 40 de dolari la mia de metri cubi de gaz din ianuarie și aproape 70 de dolari pentru aprilie.

Citește și: Maia Sandu: Stocarea gazelor în Ucraina ar putea fi o soluție pentru Republica Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal