Slusari îl face pe Drăguțanu „primul criminal” în devalizarea sistemului bancar. Ce informații a primit vicepreședintele Parlamentului de la BNM (VIDEO)

Slusari îl face pe Drăguțanu „primul criminal” în devalizarea sistemului bancar. Ce informații a primit vicepreședintele Parlamentului de la BNM (VIDEO)

În perioada 7-27 noiembrie 2014, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, au acordat credite în valoare de peste 25,5 miliarde de lei unor firme, care aparțin în mare parte „grupului Șor”, iar alte sute de milioane de lei unor persoane fizice. Afirmația îi aparține președintelui comisiei parlamentare care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, Alexandru Slusari. Vicepreședintele PPDA l-a numit pe fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, principalul „criminal” responsabil de devalizarea sistemului bancar.

În cadrul unui conferințe de presă susținute la Parlament, Alexandru Slusari s-a referit la date oficiale pe care le-a primit la sfârșitul săptămânii trecute de la BNM.

„În trei săptămâni după ce a fost luată decizia că aceste trei bănci se află în stare gravă, că nu au lichidități, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost sustrase sub formă de credite peste 25 de miliarde de lei.

Publicitate

Eu cred că toată societatea urmează să înțeleagă ce s-a întâmplat. Pentru mine, ca cetățean și deputat, aceste persoane care au admis acest lucru sunt criminali. Și primul criminal este Dorin Drăguțanu. Pentru mine asta e o crimă”, a spus vicepreședintele Parlamentului. În opinia sa, guvernatorul BNM era cel care primul trebuia să dea alarma și să introducă administrarea specială în cele trei bănci.

Potrivit lui Slusari, „dezmățul” de la cele trei bănci s-a întâmplat după ce, la o ședință închisă de Guvern, s-a discutat despre necesitatea acordării garanției de stat celor trei bănci, cu participarea premierului Iurie Leancă, a miniștrilor Andrian Candu, Anatol Arapu, Natalia Gherman și a guvernatorului Dorin Drăguțanu.

Anume Drăguțanu ar fi fost cel care a spus atunci că situația de la cele trei bănci este „catastrofală” și că nu ar exista lichidități. Tot în noiembrie, Executivul a acordat prima garanție de 9,5 miliarde de lei. Între cele două ședințe de Guvern, băncile au acordat însă numeroase credite, deși se afirma că nu există lichidități.

Alexandru Slusari a anunțat că va expedia procurorilor documentele desecretizate transmise de Banca Națională. Vicepreședintele PPDA a dat de înțeleg ca are informații pe care, deocamdată, nu le va face publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal