A fost lansată încă o afacere cu energie regenerabilă

A fost lansată încă o afacere cu energie regenerabilă

Astăzi întreprinderea Colizei-Vechi SRL a primit aprobarea tarifului pentru livrarea în rețea a energiei electrice din surse regenerabile. Aceasta a instalat panouri fotovoltaice cu o putere de 100kW. Potrivit estimărilor investiția se va recupera în aproximativ 7 ani. La nivel de țară există doar cinci producători de energie fotovoltaică care au primit un tarif de livrare a energiei în rețea.

Prin hotărârea publicată astăzi în Monitorul Oficial ANRE a aprobat tariful pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie (energie solară) de către Colizei-Vechi SRL. A fost stabilit un tarif de 1,88 lei pentru/ KWh(fără TVA).

Directorul întreprinderii Lilian Cecan afirmă că „aprobarea tarifului pentru energia electrică am primit-o în trei luni. În tot acest timp am venit în fiecare săptămână la ANRE pentru a afla la ce etapă se află dosarul. Este o foarte mare birocrație la această instituție. Cred că am avut noroc că am primit într-un timp așa de scurt aprobarea tarifului sau poate directorii de la s-au săturat de mine. În prezent instalația produce aproximativ 20 KWh, fiindcă este puțin soare în această perioadă. Totuși potrivit estimărilor pe care le-am făcut investiția se va recupera în șapte ani.”

FOTO. „Chinurile facerii” energiei regenerabile în Republica Moldova

Întreprinderea Colizei-Vechi SRL a instalat panouri fotovoltaice monocristaline de 210W care au un randament mai mare în comparație cu cele policristaline. Un Watt instalat a avut un preț de aproximativ 1,1-1,2 euro. Instalația are o putere de 100 kW.

„Am investit în acest sistem fotovoltaic pentru a economisi energie. Dacă vor fi condiții prielnice pentru acest tip de investiții în anii următori voi mai instala panouri de acest tip,” ne spune directorul societății Colizei-Vechi SRL.

Acum în țara noastră sunt doar cinci întreprinderi care (S.R.L. Solotrans-Agro, S.R.L. Tasotilex, S.R.L. G & G Solar 1, G.Ț. Duca Vitalie Mihail și Colizei-Vechi SRL) au un tarif aprobat pentru a livra în rețea energia electrică produsă de panouri fotovoltaice.

Din aceste întreprinderi G & G Solar 1 are cea mai mare instalație fotovoltaică, cu o putere de 333 KW.

...

La nivel de țară cea mai mare instalație fotovoltaică este cea a fabricii Covoare Ungheni. Instalația fotovoltaică a acestei fabrici are o putere de 500 KW. Totuși energia electrică produsă este consumată în cadrul întreprinderii, astfel că nu este necesară aprobarea unui tarif de livrare în rețea.

...

Foto:ecowatt.md

„Nu mai vreau panouri fotovoltaice”. Experiența antreprenorilor moldoveni, cu afaceri în domeniul energiei regenerabile

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.