Jurnalistul AGORA a surprins scena în timp ce lua interviu de la judecătorul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Magistratul a îndemnat presa să filmeze persoane care „calcă în picioare” judecătorii și încalcă Legea cu privire la întruniri.
Judecătoarea Mariana Pitic nu a comentat în niciun fel remarcile cetățenilor revoltați, însă nu a putut să nu zâmbească la propunerea de a vinde Porsche-ul la prețul de 12 mii de lei.
Citește și: Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă cvorum
Mariana Pitic deține, din 27 aprilie 2016, funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție.
Magistrata a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că conduce o mașină de marca Porsche, pe care a indicat-o în declarația de avere abia în 2015. Potrivit documentului, automobilul ar valora doar 11.000 de lei. Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele judecătoarei. În luna iulie 2016, membrii CNI au clasat cauza. Aceștia au constatat că magistrata a încălcat neintenționat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015. Explicația a fost că o parte dintre bunurile pe care le foloseşte, dar pe care nu le-a declarat, sunt trecute pe numele soţului ei, Pavel Pitic, un prosper om de afaceri, de care a divorţat în 2011.
Oficial, şi Porsche-ul aparţine fostului ei soţ, deşi este condus de magistrată. În ultima declaraţie pe venit, cea pentru anul 2015, Mariana Pitic a arătat un salariu de peste 151.000 de lei pe care l-a avut la Institutul Naţional al Justiţiei, un teren neevaluat cu o suprafaţă de 0,0724 hectare şi automobilul de marca Porsche Cayenne Universal, fabricat în anul 2012 şi pe care l-a dobândit în 2014, cu doar 11.000 de lei. Judecătoarea a precizat că maşina este avariată şi a schimbat-o pe un alt automobil avariat - un BMW X5 în valoare de 10.000 de lei. Angajaţii CNI au explicat în şedinţă că Mariana Pitic nu a găsit contractul de vânzare - cumpărare pentru a-l prezenta membrilor Comisiei, ca să demonstreze că maşina a costat doar 11.000 de lei.
Mariana Pitic a fost propusă la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiție la sfârşitul lunii ianuarie 2016, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, magistrata Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Atunci, societatea civilă atrăgea atenția la faptul că, în trecut, Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experienţă în funcţia de magistrat dintre toţi candidaţii, iar în ultimii trei ani nu şi-a exercitat deloc funcţia, desfăşurând activităţi didactice.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.