UE e mulțumită de demararea reformei justiției? Răspunsul lui Peter Michalko

UE e mulțumită de demararea reformei justiției? Răspunsul lui Peter Michalko

Uniunea Europeană este mulțumită de demararea reformei justiției în țara noastră. Totuși, e important ca acest proces să continue într-un mod credibil. Asta a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Întrebat dacă UE este mulțumită de demararea reformei justiției, Peter Michalko a menționat: „Cu siguranță da”.

„E important ca acest proces să continue într-un mod în care va fi văzut ca credibil pentru oameni și să continue pe viitor în crearea sectorului credibil al justiției, în care oamenii RM pot să aibă încredere. Asta ține de așteptarea zilnică a oamenilor care trăiesc aici, trebuie să aibă această garanție că sunt egali în fața legi și că organele de drept îi vor trata ca egali, că corupția care a fost și este prezentă în acest sector va dispărea și nu va fi tolerată”, a adăugat oficialul.

Cât despre schimbarea mecanismului de alegere a viitorului procuror general, șeful Delegației UE la Chișinău a declarat:

„Este important că procesul prin care va fi ales va fi credibil și cu respectarea tuturor standardelor necesare. Înseamnă introducerea standardelor și un fel de garantare că lucrurile se vor îmbunătăți. Îmbunătățirile, ca să fie complete, țin și de schimbarea altor elemente – Consiliul Superior al Procurorilor și activitatea procurorilor ca atare, care trebuie să fie așa ca și în societățile care respectă statul de drept deplin. Cu garanțiile că actele de corupție nu vor fi tolerate, că ele vor fi contracarate, că va exista o cultură instituțională care va elimina acest fenomen care stă la baza tuturor relelor însocietate”.

Potrivit noilor modificări legislative, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va alege viitorul procuror general dintr-o listă scurtă de candidați, aleși de comisia de preselecție de la Ministerul Justiției.

Comisia a selectat deja patru pretendenți la această funcție: Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

Amintim că prim-ministra Maia Sandu a cerut comisiei să-și reevalueze selecția. Potrivit șefei Executivului, solicitarea vine în contextul apariției unor informații noi despre integritatea unuia dintre cei patru candidați.

De partea cealaltă, ministra Justiției, Olesea Stamate, a menționat că este mulțumită de cei selectați. „Fiți siguri, comisia a ales cei mai buni candidați”, a declarat ea.

Iar unul dintre cei șase membri ai comisiei de selecție, Igor Boțan, a spus că nu există niciun temei pentru ca rezultatele anunțate să fie reanalizate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.