Fiecare a doua moldoveancă suferă din cauza violenței domestice, dar poliția a eliberat doar peste 3.000 de ordine de restricție contra agresorilor, în 2019

Fiecare a doua moldoveancă suferă din cauza violenței domestice, dar poliția a eliberat doar peste 3.000 de ordine de restricție contra agresorilor, în 2019

În fiecare an, în Republica Moldova, una din două femeii este supusă violenței domestice, iar una din trei femei nu a raportat niciodată violența și a ales să sufere. Din toate cazurile au fost comunicate doar câteva, poliția eliberând 3.255 de ordine de restricție de urgență, în 2019, în privința agresorilor familiali. Datele au fost furnizate în cadrul unor audieri parlamentare. 

Domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice a fost subiect de discuție în cadrul audierii publice organizate de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Pentru anul 2019, pentru întreținerea centrelor destinate victimelor violenței și traficului de ființe umane, în bugetul public național au fost alocate mijloace financiare în volum de 11,1 milioane de lei.

„La moment este în proces de avizare Proiectul de lege privind asigurarea armonizării legislației Republicii Moldova la prevederea convenției de la Istanbul (citiți aici ce prevede Convenția)”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. „Noi ne propunem educarea toleranței zero față de fenomen, eficientizarea procesului de investigație și urmărire în justiție a actelor de violență”, a mai adăugat Dumbrăveanu.

Citește și: Societatea civilă cere ratificarea Convenției de la Istanbul. Apelul adresat lui Chicu și Greceanîi

Începând cu anul 2017, victimele dispun de două tipuri de măsuri de protecție, ordonanța de protecție și ordinul de restricție de urgență emis pe un termen până la zece zile. La acest capitol, șeful Secției Interacțiune Comunitară din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Ghenadie Neamțu, a menționat că raportarea cazurilor de violență este cea mai înaltă în regiunea de centru, întrucât aici au fost înregistrate cele mai multe instruiri de sensibilizare.

Omul legii promite că IGP va asigura „o probabilitate mai mare a depistării cazurilor de violență în familie”.

Citește și: 67% dintre moldoveni cred că femeia e obligată să aibă grijă de casă, iar 10% - că femeia merită bătută

Participanții la audiere au discutat și necesitatea includerii subiectului violenței împotriva femeilor în curriculumul școlar. „Este necesară instruirea cadrelor didactice și realizarea unor manuale care să vorbească despre rolul imaginilor în care apar femei și bărbați și mesajului pe care le transmit”, a susținut Natalia Grâu, secretara de Stat în Domeniul Educației.

Numai în perioada 2014-2018, în Republica Moldova și-au pierdut viața 144 de persoane ca urmare a actelor de violență exercitate de membri ai familiei. În memoria femeilor care au decedat ca urmare a violenței în familie, la intrarea în Parcul Valea Morilor a fost inaugurată o sculptură, care transmite un mesaj de toleranță zero față de acest fenomen.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.