Până în 2015, organizațiile particulare de detectivi și pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. În decembrie 2015 aceasta interdicție a fost exclusă. Astfel, ofițerii de pază ai companiilor private puteau apăra la orice instituție de stat cu excepția Băncii Naționale a Moldovei, a depozitelor de arme și muniții, substanțe radioactive, toxice și periculoase.
În septembrie 2019 această prevedere a fost anulată de Guvernul Sandu. Ex-premierul și-a motivat atunci decizi „foarte multe instituții de stat erau păzite de companii ale lui Plahotniuc”.
La ședința Guvernului Chicu, proiectul a fost prezentat de secretarul de stat Ianuș Erhan, care a deținut funcția și atunci când acest proiect a fost aprobat de precedentul Executiv.
„Retragerea proiectului de lege, are la bază obiecţiile formulate de mediul privat asupra cărora nu s-a ajuns la un consens, fapt pentru care se apreciază ca oportună retragerea proiectului de lege din Parlament”, se arată în nota informativă emisă de Ministerul de Interne.
De menționat că în primăvara acestui an, portalul Anticorupție a publicat o investigație potrivit căreia două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat.
Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată lui Vlad Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.
Începând cu 2015, cele mai avantajoase contracte cu statul le-a obținut SRL Argus-S, o întreprindere cu capital străin, a cărei fondatoare este firma din off-shore OTIV PRIME SERVICES B.V., care face parte dintr-un holding off-shore din Olanda, OTIV Prime Holding B.V.
Citește și: FOTO. Mașinile firmei de securitate Argus-S, afiliată lui Plahotniuc, de „strajă” la Târgul de Crăciun
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.