
Iranul recunoaște că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean
Statul Major al forţelor armate iraniene a recunoscut, sâmbătă, că o „eroare umană” este la originea catastrofei avionului Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines, informează France Presse, citată de Agerpres.
・
Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit în Iran, zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, transmite Reuters.Părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere, conform comunicatului.Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept „avion ostil” şi a fost „lovit” în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.Armata iraniană exprimă prin comunicat condoleanţe familiilor victimelor.Accidentul de avion a fost cauzat de o eroare umană şi „aventurismul SUA”, a declarat la rândul său ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, într-un tweet sâmbătă.„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forţelor armate: o eroare umană în momentul crizei cauzate de aventurismul american a condus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuzele şi condoleanţele noastre persoanelor, familiilor tuturor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate”, scrie Zarif în mesajul său pe Twitter, citat de Reuters.
Avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, care zbura pe ruta Teheran-Kiev, s-a prăbuşit miercuri, la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, majoritatea pasagerilor fiind iranieni şi canadieni de origine iraniană.
Inițial, autorităţile iraniene insistau că avionul s-ar fi prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice, dar responsabili americani afirmau că acesta a fost doborât neintenţionat de armata iraniană cu o rachetă sol-aer, versiune negată de Teheran. Imagini video dificil de autentificat au fost publicate de New York Times în sprijinul acestei teze.