Sergiu Litvinenco susține că, deși premierul și ministrul Justiției au cerut Comisiei de la Veneția să se expună în regim de urgență, proiectul aprobat nu a fost elaborat conform recomandărilor primite.
„Membrii titulari desemnați de Parlament trebuiau votați cu votul majorității deputaților. Comisia a spus că, astfel, există riscul ca membrii CSM să fie controlați de majoritatea care a dat sprijin Guvernului. Comisia a recomandat să analizăm oportunitatea numirii de o majoritatea calificată de 2/3 sau ca selectarea acestor membri să se realizeze de o comisiei independentă”, a declarat Litvinenco.
Deputatul a menționat că, în pofida acestor recomandări, în lege a rămas prevederea conform căreia membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari urmează a fi selectați de comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.
„Comisia juridică e constituită în baza apartenenței politice, ceea ce vorbește de nerespectarea principiului independenței acestei comisii. Comisia juridică, din păcate, are în trecut niște concursuri care nu au fost cel mai perfect realizate”, a subliniat acesta.
Prin urmare, Sergiu Litvinenco a propus ca această comisie să fie una special constituită și din ea să nu poată face parte deputați, deținători de funcții de demnitate publică sau membri de partid. „Să intre exclusiv persoane din domeniul dreptului, reprezentanți din domeniul academic, reprezentanți ai societății civile din domeniul dreptului”, a explicat el.
Amintim că modificarea legii cu privire la CSM prevede majorarea numărului de membri ai instituției de la 12 la 15, numirea a cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept de către Parlament, precum și o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Totodată, prevede lipsa sancţiunilor disciplinare, precum și o vechime în muncă de trei ani pentru candidații la funcţia de membru al CSM din rândul judecătorilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.