Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)


În Republica Moldova, o persoană generează, în medie, peste 700 de kg de deșeuri pe an, dintre care aproape jumătate sunt biodegradabile. Asta arată datele Centrului Ecologic de Asistență și Instruire. Deșeurile organice pot fi însă transformate într-o masă prețioasă. Asta au înțeles locuitorii comunei Cărpineni, raionul Hâncești, care, începând cu 2016, compostează gunoiul biodegradabil din gospodăriile lor.
 

Localitatea care compostează deșeurile

Echipa AGORA a mers acasă la familia Buhna, din localitatea Cărpineni, care are în gospodărie o ladă pentru compost. Aici adună toate deșeurile organice, care, în câteva luni, ajung îngrășământ pentru sol. 

„Ceea ce folosim chiar și de la bucătărie, din grădină, noi aruncăm în lada de compost. Se face un fel de pământ și noi îl folosim pentru plante primăvara”, ne-a spus Elena Buhna.

Solul obținut din resturile alimentare și vegetale de pe lângă casă este unul valoros, spun experții. Astfel, scade și nevoia de a procura îngrășăminte și pesticide. De asta s-a convins și familia Buhna.

„Până în jur la 1.000 de lei noi facem economie pentru familia noastră. Ceea ce cumpărăm din magazin, toate îngrășămintele astea sunt otravă. Dar ceea ce facem noi acasă este sănătos. La urmă iese ca un pământ normal, negru, puhav”, a explicat stăpâna casei.

Proiectul, implementat dintr-un grant

Alte zeci de gospodării din Cărpineni au primit, gratuit, lăzi speciale pentru compostarea deșeurile organice. Totul datorită unui proiect inițiat în 2016 de Centrul Ecologic de Asistență și Instruire, în comun cu Primăria localității. Acesta a fost finanțat dintr-un grant de aproape 35 de mii de euro oferit de Ambasada Canadei de la București.

„De banii aceștia s-au comandat lăzile, toate materialele informative, au fost efectuate mai multe traininguri în localitate. S-au efectuat în jur de 10 instruiri ca să putem convinge oameni că sunt beneficii ecologice, dar și financiare”, a declarat primarul de Cărpineni, Ion Cărpineanu.

Managerul de proiect, Sergiu Burca, a enumerat câteva beneficii ale compostării: „În primul rând, reducem masa de deșeuri care trebuie transportată undeva. În al doilea rând, evităm infestarea solului, otrăvirea surselor de apă, poluarea aerului și, în plus, obținem un îngrășământ natural”.

Primele lăzi, din cele aproape 200, au fost distribuite instituțiilor de învățământ.

„De câte ori aveam niște resturi biologice, încercam ca această ladă să ne fie de folos. Am încercat cu copiii, toamna, să strângem frunzele, să le aducem în lada de compost, ca să povestim copiilor care este urmarea frunzelor. Noi folosim compostul pentru flori”, a povestit directoarea de grădiniță, Irina Macaru.

Pe lângă faptul că această acțiune este distractivă pentru cei mici, ea s-a dovedit a fi și educativă, a adăugat șefa instituției: „Este rezultat, pentru că nu am văzut copil să arunce ceva murdar. Încercăm să educăm conștiincios. Ei cunosc că toate lucrurile care putrezesc nu se aruncă la lada de gunoi sau la foc, dar în lada pentru compost.

Impactul, resimțit în timp

La aproape trei ani de la lansarea proiectului, acesta a dat deja roade. „Noi am reușit să micșorăm la maxim cantitățile de frunze evacuate de întreprinderea municipală „Cărpineni servicii”. Dacă în 2015, zilnic erau câte șapte rute spre gunoiște, deja în 2019 noi practic avem o rută în săptămână când evacuăm doar deșeuri vegetale”, a explicat primarul de Cărpineni.

Primarul comunei crede că această practică poate fi preluată de alte localități din țara noastră. Totuși, spune el, asta nu înseamnă că vom scăpa imediat de obiceiul de a da foc frunzelor și crengilor uscate.

„Este nevoie de timp ca să se întâmple schimbarea asta de care avem nevoie. Nu poți pe toți, 3.500 de gospodării, să convingi că asta este procedura cea mai ieftină și mai benefică pentru ei”, a menționat Ion Cărpineanu.

Compostarea la oraș

Iar dacă nu aveți o grădină la îndemână și locuiți la bloc, puteți pre-composta deșeurile vegetale... adică, le fermentați sau le transformați într-o murătură până aveți ocazia să le duceți la o ladă de compost. Asta face și Eugen Guzun de aproape trei ani. Totul datorită tărâțelor „bokashi”.

„Sunt tărâțe obișnuite doar că au fost inoculate cu bacterii eficiente, de exemplu, lactobacil, drojdii și bacterii fotosintetice purpurii. Ele, împreună, ne permit să avem o fermentație aerobă controlată. Astfel, noi prezervăm aceste deșeuri până la momentul când avem ocazia să le evacuăm”, a explicat tânărul.

Tehnica poate părea prea complicată pentru unii. Nu este pentru cei care se tem să-și murdărească mâinile, atenționează Eugen.

„Pe parcurs am avut situații când au fost oameni foarte mulțumiți, care au spus că li s-a schimbat viața. Dar au fost și oameni care au rămas dezamăgiți. Sunt și oficii mici, instituții care la fel testează deja de câțiva ani și sunt foarte mulțumiți. Exemplul Ambasadei Suediei, care deja de doi ani compostează”, a menționat tânărul.

Ce facem cu masa fermentată?

După ce materia organică adunată a fost fermentată, aceasta poate fi dusă la o ladă de compost sau poate fi îngropată în locul în care vă doriți să plantați, de exemplu, un arbore.

Activista de mediu Mihaela Peștereanu a instalat, în vara anului 2019, trei lăzi de compostare în diverse sectoare ale capitalei. Totul datorită unui grant de 100 de euro, oferit de Eco Visio.

În câteva luni, punctul de colectare de la Botanica a fost deja distrus. Cel mai solicitat este cel din sectorul Râșcani, care nu este însă folosit corespunzător.

„Poate oamenii nu înțeleg esența, ce semnifică compostul, și aduc deșeuri precum plastic, hârtie oarecare și o stochează în aceste containere. De fiecare dată când venim sau persoanele care vin trebuie să curețe containerele, cumva să monitorizeze tot procesul”, a spus Mihaela Peștereanu.

Eugen și Mihaela fac parte din grupul de inițiativă care a pus pe roate platforma „Ask a Worm”. Mai exact, vor să îi ajute pe cei care doresc să încerce metoda „bokashi”.

Dacă doriți să vedeți cum se compostează deșeurile, urmăriți procesul în video de mai sus.
 

Cât despre compostare, Primăria Chișinău și-a propus să prelucreze deșeurile vegetale din oraș și nămolul stației de epurare. A fost deja identificat un teren, la Botanica. Platforma va fi însă folosită doar de întreprinderea municipală „Spații Verzi”.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA.  Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

 

Cine ne plătește la AGORA?
Ne susținem activitatea din contribuția cititorilor ca tine. Ajută-ne să fim mai buni.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Premierul, gata să discute cu Maia Sandu: „Nu am primit o invitație oficială”

Premierul, gata să discute cu Maia Sandu: „Nu am primit o invitație oficială”

Când va ajunge vaccinul împotriva COVID-19 în Republica Moldova? Răspunsul premierului

Când va ajunge vaccinul împotriva COVID-19 în Republica Moldova? Răspunsul premierului

Maia Sandu, la discuții cu Pavel Filip. Care au fost subiectele abordate

Maia Sandu, la discuții cu Pavel Filip. Care au fost subiectele abordate

Advertoriale
Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
  Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)
 • Oameni ca tine: Corina Cardaniuc, medicul care poartă la gât talismanul nemuririi (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Fundația „Miron Shor” trage linia la nouă ani de la fondare: Ajutor pentru 150 de mii de...
 • Metoda retragerii, între avantaje şi riscuri
Cele mai populare
 • 1
  Pe jos: Cum a venit și cu cine a plecat Maia Sandu de la conferința cu jurnaliștii (VIDEO)
 • 2
  Soția unui șef de agenție de stat, patroana companiei care a câștigat licitația de producere a costumelor de protecție împotriva COVID-19 (RISE Moldova)
 • 3
  Primele nume din echipa Maiei Sandu de la Președinție
 • 4
  Unde va merge Maia Sandu în prima vizită oficială de după inaugurare
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.