
Cetățenia în schimbul investițiilor, solicitată în mare parte de cei din India, Pakistan și Siria. Ce spun autoritățile
India, Pakistan și Siria -acestea ar fi țările din care vin cele mai multe cereri pentru acordarea cetățeniei R. Moldova, în schimbul investițiilor. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei, Anatol Usatîi, în cadrul emisiunii Cutia Neagră la TV8. Ministrul susține că are loc o etapă de evaluare a tuturor riscurilor pentru a decide dacă va fi sau nu anulată această lege.
・
„Nu sunt cetățeni din Germania, bineînțeles. Analiza efectuată de colegi a arătat că nu sunt schimbări pe toată perioada ce ține de regiune. Sunt persoane din India, Pakistan și Siria. De aceea apare întrebarea și trebuie să răspundem: Este în stare statul să controleze totul, ce ține de terorism și spălarea banilor, dar și altele?”, a spus ministrul.În acest sens a fost creată o comisie formată din reprezentanții mai multor instituții implicate în proces (MEI, Ministerul Finanțelor, CNA, SIS, ASP, MAEIE) care efectuează o evaluare a riscurilor de acordare a cetățeniilor. Urmează ca raportul cu recomandări să fie prezentat premierului, Ion Chicu, la 14 februarie, susține ministrul.
„În cazul în care statul poate să asigure transparența, securitatea, inclusiv cea contra terorismului, și altele, bonusurile sunt destul de bune”, este convins Usatîi și a menționat că un astfel de sistem ar urma să fie implementat și în Ucraina, peste jumătate de an, fapt ce ar crea concurență regională de atragere a investitorilor.
Întrebat de ce nu se optează pentru mai multă transparență în proces, în contextul în care nu sunt divulgate numele persoanelor ce obțin cetățenia pe calea investițiilor, Usatîi a menționat: „Sunt diferite țări care publică sau nu publică datele cu caracter personal. Să nu fie urmăriți politic, aceste persoane în țara de origine. Sistemul nostru trebuie îmbunătățit”.
Ministrul nu a putut numi un număr al persoanelor care au obținut cetățenia, dar a confirmat că peste 30 de dosare așteaptă să fie examinate.
Dacă vor fi acordate cetățenii contra investițiilor, urmează să aflăm până la data de 20- 22 februarie, când expiră moratoriuaplicat pe progarm, a dat asigutări Anatol Usatîi.
Amintim că programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018. Anterior, mai mulți experți, dar și partidele din opoziție au criticat proiectul cu privire la acordarea cetățeniei moldovenești pe această cale. Spre exemplu, cei de la PAS au declarat că această lege va transforma Moldova „într-un loc al crimelor financiare”. Iar deputații din Primul Parlament au declarat că legea este „inoportună” și „păguboasă”. Democrații au respins însă toate criticile.
La momentul în care asupra programului a fost aplicat un moratoriu, erau înregistrate 34 de cereri de cetățenie, ce urmau să fie procesate.