Jumătate de milion de oameni în întreaga lume s-a infectat cu COVID-19. Cum a progresat virusul, în trei luni

Jumătate de milion de oameni în întreaga lume s-a infectat cu COVID-19. Cum a progresat virusul, în trei luni

26 martie e ziua când, oficial, 500.000 de oameni s-au îmbolnăvit cu coronavirusul de tip nou. Dintre ei, peste 22.000 de oameni au murit, iar 121.000 de mii s-au însănătoșit. Totul a început la cumpăna dintre 2019 și 2020 și a reușit să ia amploare timp de doar două luni. Între timp, starea de urgență în R. Moldova a fost decretată până pe 15 mai. 

Pe 5 ianuarie, după sărbătorile de iarnă, presa dădea vestea: autorităţile din China au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în ultima zi a anului trecut, că au descoperit un nou tip de pneumonie în oraşul Wuhan din provincia Hubei. Potrivit autorităţilor, unii dintre pacienţi erau distribuitori sau vânzători în piaţa de peşte Huanan. La acel moment, China spunea că nu știe dacă virusul se transmite de la om la om. OMS solicita mai multe analize de laborator.

Pe 6 ianuarie, circa 60 de persoane erau deja diagnosticate cu „o formă misterioasă de pneumonie virală”, în China, iar autorităţile din domeniul sănătăţii din oraşul Wuhan au anunţat că nu este vorba despre un focar de sindrom respirator sever acut (SARS). Tot atunci, și Honk Kong anunță despre primele cazuri.

Pe 11 ianuarie, China raportează primul deces provocat de această boală. E vorba de un cumpărător fidel al pieței din Wuhan, focarul infecției.

Autor:

Către mijlocul lui ianuarie, virusul începe a migra: Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și SUA.

...

Pe 24 ianuarie, autoritățile din R. Moldova vin cu recomandări după ce în China, orașul Wuhan, continuă să crească numărul deceselor cauzate de coronavirus (2019-nCoV) - o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Agenția Națională pentru Sănătate Publică în comun cu Serviciul Vamal și Poliţia de Frontieră supravehează situația în R. Moldova, iar Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă cetățenii să evite locurile aglomerate și călătoriile în regiunea afectată.

La 30 ianuarie 2020 OMS a declarat Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional.

Autor:

Pe 5 februarie, în R. Moldova, dar și în țările vecine, România și Ucraina, încă nu era niciun caz de coronavirus. Autoritățile spuneau că pe teritoriul țării sunt patru laboratoare care vor putea confirma cazurile de infectare cu acest virus, iar potențialii bolnavi vor fi internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Pe 7 februarie, AGORA a ieșit în stradă să întrebe oamenii ce cred despre coronavirus: „Murim...Ce să facem dacă nu se lecuiește? La noi să lecuiască? Nu cred, defel”, „Mâncăm multă lămâie și ceapă, usturoi”, „Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere, iar în al doilea rând – medicina, să ne adresăm la medic”, sunt opiniile trecătorilor.

11 februarie - Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat un nume oficial coronavirusului: Covid-19

Autor:

Pe 26 februarie, în România apare primul bolnav de coronavirus.

Citește și: Moldovenii stabiliți în Italia, despre epidemia coronavirus: „Te temi să tușești pe stradă, pentru că toți fug de tine. Magazinele au fost golite” (FOTO/VIDEO)

3 martie - primul caz de COVID-19 în Ucraina. Este vorba despre un bărbat care a fost spitalizat în Cernăuţi, după ce a venit din Italia.

Pe 7 martie, coronavirusul ajunge în R. Moldova. Este vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vîrsta de 48 ani. Pe 21 martie, ea devine cea de-a doua pacientă tratată în R. Moldova.

Autor:

Luna martie vine cu o progresie rapidă a cazurilor de COVID-19 în lume și în R. Moldova. Pe 11 martie, OMS anunță că boala devine o pandemie, iar pe 13 martie, autoritățile instituie cod roșu de COVID-19 în țară.

...

Pe 26 martie, în R. Moldova erau 177 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Doi pacienți au fost externați, iar unul a murit.

Citește și: BBC: Când se va termina epidemia și viața se va întoarce la normal?

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.