Procedurile de aplicare la programul guvernamentul „Prima Casă” vor fi simplificate. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri. Astfel, va fi majorată limita de vârstă a persoanelor eligibile și va fi scăzută suma contribuției inițiale. Potrivit ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, scopul proiectului este de a extinde numărul cetățenilor care vor beneficia de credite ipotecare, parțial garantate de stat, și care vor primi compensații din buget în cadrul programului Prima Casă.
„Se propune majorarea limitei de vârstă acceptate pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 la 50 de ani. Micșorarea cotei de participare proprie inițiale de la minim 10% la minim 5% din prețul de procurare a locuinței. Înlocuirea condiției privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil, deținut în proprietate, nu mai mare de 9mp2 per membru de familie cu acordarea posibilității de a accede în program pentru persoanele fizice care dețin imobil în proprietate, dar vor să-și îmbunătățească condițiile de trai”, a declarat oficialul.
Totodată, autoritățile își propun să extindă programul Prima Casă prin acordarea compensațiilor și pentru persoanele care au accesat un credit ipotecar până la lansarea acestuia.
AGORA precizează că de la lansarea programului, în martie 2018, și până în prezent, au fost procurate 4.019 locuințe prin intermediul Programului „Prima Casă”. Suma totală a creditelor acordate de băncile comerciale este de două miliarde de lei, în timp ce suma totală a garanțiilor active constituie un miliard de lei.
Vezi și aceste știri

Programul „Prima Casă”, în cifre. Câte apartamente au fost cumpărate, care este vârsta medie a aplicanților și ce sume au acordat băncile până acum

Modificări în Programul „Prima Casă”: Vor putea beneficia și cei care au luat credite până la lansarea proiectului
