
După ce PSRM solicita ca prospectele medicale să fie scrise în „moldovenească” și rusă, s-a ajuns la consensul textelor în „limba de stat” și rusă
Deputații din comisia juridică a Parlamentului au aprobat astăzi introducerea cerinței obligatorii ca prospectele medicale și informația de pe ambalajele medicamentelor să fie disponibile „atât în limba de stat cât și în limba rusă”. Acum jumătate de an, socialiștii cereau ca aceste informații să fie scrise în „limba moldovenească” și rusă.
・
Autorii inițiativei justifică importanța proiectului prin obligația statului de a asigura tuturor cetățenilor realizarea eficientă a dreptului la sănătate.
„Proiectul de lege are drept scop sporirea accesibilității la informația privind administrarea corectă a medicamentelor și anume - privind conținutul și forma acestora, patologiile în care se administrează acest medicament, doza și ajustarea ei în funcție de vârstă sau de greutatea corporală, în funcție de patologia pentru care se administrează, modul de preparare (la necesitate) și de administrare a medicamentului, contraindicații, reacții adverse, etc”, argumentează autorii.
Acum jumătate de an, socialiștii spuneau pentru AGORA că s-au raportat la Constituție.
„Limba moldovenească este prevăzută ca limbă de stat în Constituție, or am decis în baza legii supreme”, afirma deputatul socialist, Grigore Novac. Întrebat de ce a fost prevăzută și limba rusă ca obligatorie, Novac a răspuns „Un subiect sensibil cum sunt medicamentele are nevoie de cât mai multă informație, poate eventual și în engleză. Cu medicamentele nu e de glumă”.
În acea perioadă, fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, spunea că o astfel de măsură poate duce la dispariție de pe piața farmaceutică a mai multor preparate indispensabile, dar și la scumpirea medicamentelor.
Într-un final, însă, proiectul va ajunge în plen fără „moldovenească”.
Subiectul limbii de pe prospectele medicale e discutat de cel puțin doi ani și a servit drept motiv de ceartă între doi deputați din fosta legislatură - Vladimir Țurcan și Mihai Ghimpu.
Amintim că Prin decizia Curții Constituționale din 12 aprilie 2013, limba oficială a Republicii Moldova a fost declarată limba română. Atunci, CC a stabilit că Declaraţia de Independenţă, care stipulează acelaşi lucru, prevalează asupra Legii supreme, adoptate ulterior.