
CC a respins cererea lui Bolea de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca, pentru că a candidat din partea PAS
Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a depus, la ședința de joi a Curții Constituționale (CC), o cerere de recuzare a judecătorului CC, Nicolae Roșca. Bolea a invocat că Roșca a candidat din partea PAS la alegerile parlamentare din 2019. Mai mult, socialistul a subliniat că Roșca ar avea „un atașament moral” față de unul dintre autorii sesizării, Sergiu Litvinenco. La rândul său, Litvinenco a catalogat cererea lui Bolea drept neîntemeiată, iar deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a calificat cererea lui Bolea drept presiune asupra Curții. După o scurtă pauză, ceilalți magistrați ai Curții au respins solicitarea socialistului.
・
În motivarea sa, Bolea a spus că Roșca a fost avocatul liderei PAS, Maia Sandu, și a fost ales în funcția de judecător al CC chiar dacă a obținut un punctaj mai mic.
„Consider că această cerere e neîntemeiată, consider că dl. Bolea a făcut un abuz de drept, de presiune asupra judecătorilor Curții. Considerăm că e o presiune ilegală asupra independenței Curții, acest demers va fi respins”, a spus deputatul Sergiu Sîrbu.
„Am rămas stupefiat, argumente juridice dl. Bolea nu aduce, face etichetări care nu-i fac față în calitatea sa de președinte al comisiei juridice din Parlament. Calitatea de membru de partid pe care dl Roșca a avut-o înainte de a fi judecător e fapt știut, dar ar putea fi aplicată exact la fel și în raport cu dl. Țurcanu, cu care dl. Bolea a fost coleg de partid”, a punctat și deputatul Litvinenco.
Cei doi au fost susținuți și de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău. „Absurdul juridic poate ajunge foarte departe, noi nu susținem acest demers”, a spus acesta.
De menționat că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a abținut de la calificări.
„Eu am avut marele noroc să am lecții la dl. Roșca, sunt subiectiv în a comenta în condițiile respective, o să mă abțin în a mă pronunța”, a spus Nagacevschi.
După o scurtă deliberare, membrii CC au respins demersul lui Bolea.
Mai devreme, magistratul Curții Constituționale, Eduard Ababei, a cerut autorecuzare de la examinarea sesizărilor a trei deputați cu privire la legea de ratificare a creditului rusesc, în valoare de 200 de milioane de euro. Ababei a spus că vrea să evite zvonurile, asta după ce deputatul PAS, Sergiu Litivnenco, a spus că judecătorul ar fi în relații de rudenie cu ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Demersul său a fost admis.
Astfel, sesizările cu privire la creditul rus sunt examinate de cinci din cei șase judecători.