CC a respins cererea lui Bolea de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca, pentru că a candidat din partea PAS

CC a respins cererea lui Bolea de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca, pentru că a candidat din partea PAS

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a depus, la ședința de joi a Curții Constituționale (CC), o cerere de recuzare a judecătorului CC, Nicolae Roșca. Bolea a invocat că Roșca a candidat din partea PAS la alegerile parlamentare din 2019. Mai mult, socialistul a subliniat că Roșca ar avea „un atașament moral” față de unul dintre autorii sesizării, Sergiu Litvinenco. La rândul său, Litvinenco a catalogat cererea lui Bolea drept neîntemeiată, iar deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a calificat cererea lui Bolea drept presiune asupra Curții. După o scurtă pauză, ceilalți magistrați ai Curții au respins solicitarea socialistului. 

În motivarea sa, Bolea a spus că Roșca a fost avocatul liderei PAS, Maia Sandu, și a fost ales în funcția de judecător al CC chiar dacă a obținut un punctaj mai mic.

„Consider că această cerere e neîntemeiată, consider că dl. Bolea a făcut un abuz de drept, de presiune asupra judecătorilor Curții. Considerăm că e o presiune ilegală asupra independenței Curții, acest demers va fi respins”, a spus deputatul Sergiu Sîrbu.

Publicitate

„Am rămas stupefiat, argumente juridice dl. Bolea nu aduce, face etichetări care nu-i fac față în calitatea sa de președinte al comisiei juridice din Parlament. Calitatea de membru de partid pe care dl Roșca a avut-o înainte de a fi judecător e fapt știut, dar ar putea fi aplicată exact la fel și în raport cu dl. Țurcanu, cu care dl. Bolea a fost coleg de partid”, a punctat și deputatul Litvinenco.

Cei doi au fost susținuți și de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău. „Absurdul juridic poate ajunge foarte departe, noi nu susținem acest demers”, a spus acesta.

De menționat că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a abținut de la calificări.

„Eu am avut marele noroc să am lecții la dl. Roșca, sunt subiectiv în a comenta în condițiile respective, o să mă abțin în a mă pronunța”, a spus Nagacevschi.

După o scurtă deliberare, membrii CC au respins demersul lui Bolea.

Mai devreme, magistratul Curții Constituționale, Eduard Ababei, a cerut autorecuzare de la examinarea sesizărilor a trei deputați cu privire la legea de ratificare a creditului rusesc, în valoare de 200 de milioane de euro. Ababei a spus că vrea să evite zvonurile, asta după ce deputatul PAS, Sergiu Litivnenco, a spus că judecătorul ar fi în relații de rudenie cu ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Demersul său a fost admis.

Astfel, sesizările cu privire la creditul rus sunt examinate de cinci din cei șase judecători.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal