
AAC vine cu precizări despre datoriile Aeroportului Internațional Chișinău
AAC a fost informată repetat de proprietarii Aeroportului Internațional Chișinău că urmează să stingă toate datoriile pe care le avea compania la data privatizării, ceea ce nu s-a întâmplat. Cu aceste precizări vine Autoritatea Aeronautică Civilă din țara noastră, în contextul datoriilor de peste 22 milioane lei pe care le are Avia Invest față de stat.
・
La fel, AAC ține să menționeze că „datoria „Avia Invest” S.R.L.de peste 118 mil lei, este datoria exclusivă a acestei companii, acumulată ca urmare a eschivării de la achitarea plăților de supraveghere din luna decembrie 2017 până în luna mai 2019, fără vreun motiv plauzibil în acest sens. Aceste datorii nu au tangență cu datoriile altor agenți aeronautici.
Totodată, din luna noiembrie 2018, compania Air Moldova nu mai este o întreprindere de stat, fiind privatizată. AAC a fost informată repetat de către proprietarii „Air Moldova” S.R.L. despre faptul că urmează să stingă toate datoriile pe care le avea compania la data privatizării.
Relațiile contractuale între „Avia Invest” S.R.L. și alți agenți aeronautici, privați sau de stat ține de competența exclusivă a acestor entități juridice. AAC nu intervine în relațiile contractuale între agenții aeronautici, iar orice litigii între aceștia, urmează a fi soluționate conform legislației civile. AAC nu cunoaște despre faptul dacă există la acest moment careva litigii cu privire la recuperarea datoriilor între „Avia Invest” S.R.L. și „Air Moldova” S.R.L”.
Precizăm că în urmă cu câteva zile, AAC a anunțat că compania „Avia Invest” SRL e datoare cu peste 22,3 milioane de lei și că a solicitat intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei, care s-ar fi acumulat în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare ale aerodromurilor”.
În scurt timp și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în acest caz pe pagina lui de Facebook.
„La 5 iulie 2019, cineva (luptând avan cu schemele) i-a oferit „investitorului” în unicul nostru aeroport o vacanță de plată a restanțelor față de stat. Nu e de ajuns că fiecare cetățean al țării este jecmănit de nouă euro, ca urmare a pierderii (de-facto) a aeroportului pe 49 de ani, dar nici măcar plățile față de stat nu se onorează la timp. Nu înțeleg, ce-i face pe unii să spere, că și cu guvernul actual le va merge tot așa?”, a scris Chicu.
Avia Invest, la rândul său, a calificat declarațiile AAC drept „manipulatorii și care nu prezintă în totalitate adevărul și dedesubturile situației”. Potrivit „Avia Invest”, suma de peste 22 de milioane de lei, prezentată de Autoritatea Aeronautică Civilă ca fiind datorie, este de fapt o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioadă în care era în gestiunea statului.
Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest” percepe o taxă pentru modernizare de nouă euro pentru fiecare pasager plecat.