Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Legea cu privire la Procuratură. Mai exact, acestea se referă la procedura de numire a procurorului general interimar, dar și a procurorului general, procedură instituită de Parlament în toamna anului trecut. Principala modificare se referă la faptul că un candidat la funcția de procuror general este selectat prin concurs public, care cuprinde următoarele două etape: preselecția candidaților de către comisia instituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.
La fel, magistrații Curții Constituționale au statuat ca fiind neconstituțională și prevederea potrivit căreia „modul de organizare și desfășurare a fiecărei etape a concursului se stabilește prin regulamente aprobate de către ministrul justiției și, respectiv, de către Consiliul Superior al Procurorilor”.
Astfel, Curtea a considerat că implicarea Comisiei instituită de Ministerul Justiției în procesul de numire în funcție a procurorului general contravine articolului 125 din Constituție.
Istoria sesizării
Cu un abonament anual de Ambasador AGORA, donăm împreună prânzuri calde pentru 63 de bătrâni. Ia un abonament anual.
Vezi și aceste știri

Dodon: La Curtea Constituțională se va examina o sesizare care ar putea afecta „scaunul” lui Stoianoglo. Sîrbu: Nu are nicio legatură

Avocatul lui Platon, după declarațiile lui Stoianoglo: Credem că, în cel mai scurt timp, va fi eliberat
