„Eu nu sunt de acord cu comunicatul dat. Nu m-am semnat pentru așa comunicat. S-a făcut trimitere la domnul Pahopol. Nu e corect să facem așa informații, în loc să consolidăm sistemul judecătoresc, facem niște intrigi”, a intervenit în debutul ședinței membru CSM Victor Micu.
„În mod absolut netransparent și primitivo-fățarnic pe site-ul oficial se plasează declarații. Textele aparțin unui grup anonim de semnatari. Modul de plasare este lamentabil”, a adăugat Elena Belei.
Ulterior, membra Carolina Ciugureanu-Mihailuță a propus includerea în ordinea de zi a proiectului care prevede detașarea judecătorului Anatol Pahopol la CSM, de la Curtea de Apel Chișinău. A explicat că, deși magistratul și-a depus anterior cererea de demisie din funcția de membru supleant, aceasta nu a mai ajuns să fie examinată în 30 de zile, așa cum prevede legea.
Nina Cercat a încercat să afle de la judecător dacă recunoaște hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din septembrie 2019, unde au fost revocați membrii CSM. Asta în contextul în care Comisia de la Veneția a spus că decizia respectivă este ilegală. Anatol Pahopol nu a oferit un răspuns clar, iar ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, i-a sărit în apărare: „Noi nu facem interogatoriu”.
Astfel, cu 11 voturi pro și două contra, judecătorul a suplinit funcția vacantă de membru al CSM, până la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, așa cum a stabilit Parlamentul.
Imediat după vot, Carolina Ciugureanu-Mihailuță a propus ca acesta să preia conducerea interimară a instituției, fiind cel mai vârstnic membru.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.