Numirea unui nou membru temporar la CSM, motiv de dispută la ședința Consiliului

Numirea unui nou membru temporar la CSM, motiv de dispută la ședința Consiliului

Mai mulți membri ai Consiliului Superior al  Magistraturii (CSM) și-au aruncat săgeți în timpul ședinței din această dimineață. Totul după ce pe site-ul instituției a fost publicat un comunicat care spune că modificările legislative aprobate de Parlament nu pot fi puse în aplicare, fiindcă, în prezent, nu sunt membri supleanți ai CSM din rândul judecătorilor, care ar putea suplini temporar funcțiile vacante. Chiar și așa, noul membru - Anatol Pahopol - a fost numit în funcție. Mai mult, a preluat rolul de președinte interimar al instituției.

„Eu nu sunt de acord cu comunicatul dat. Nu m-am semnat pentru așa comunicat. S-a făcut trimitere la domnul Pahopol. Nu e corect să facem așa informații, în loc să consolidăm sistemul judecătoresc, facem niște intrigi”, a intervenit în debutul ședinței membru CSM Victor Micu.

„În mod absolut netransparent și primitivo-fățarnic pe site-ul oficial se plasează declarații. Textele aparțin unui grup anonim de semnatari. Modul de plasare este lamentabil”, a adăugat Elena Belei.

Publicitate

Ulterior, membra Carolina Ciugureanu-Mihailuță a propus includerea în ordinea de zi a proiectului care prevede detașarea judecătorului Anatol Pahopol la CSM, de la Curtea de Apel Chișinău. A explicat că, deși magistratul și-a depus anterior cererea de demisie din funcția de membru supleant, aceasta nu a mai ajuns să fie examinată în 30 de zile, așa cum prevede legea.

Nina Cercat a încercat să afle de la judecător dacă recunoaște hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din septembrie 2019, unde au fost revocați membrii CSM. Asta în contextul în care Comisia de la Veneția a spus că decizia respectivă este ilegală. Anatol Pahopol nu a oferit un răspuns clar, iar ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, i-a sărit în apărare: „Noi nu facem interogatoriu”.

Astfel, cu 11 voturi pro și două contra, judecătorul a suplinit funcția vacantă de membru al CSM, până la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, așa cum a stabilit Parlamentul.

Imediat după vot, Carolina Ciugureanu-Mihailuță a propus ca acesta să preia conducerea interimară a instituției, fiind cel mai vârstnic membru.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal