Dumitru Orescu, despre business în agricultură și educație financiară: „Poți avea mulți bani, dar să nu îi poți cheltui” (VIDEO)

Dumitru Orescu, despre business în agricultură și educație financiară: „Poți avea mulți bani, dar să nu îi poți cheltui” (VIDEO)

Nu trebuie de lucrat cu ultimii bani, iar investițiile se cer a fi gândite. Este doar unul din sfaturile lui Dumitru Orescu, lider în agricultură din R. Moldova. Antreprenorul îndeamnă tinerii agenți economici să citească literatură specifică domeniului de activitate, să se bucure de concurență și să nu să se plângă în situații de stres, pentru că va fi mai rău. Mai jos sunt câteva reguli și opinii ale lui Dumitru Orescu, declarate în cadrul interviului Nota de Plată.

Dumitru Orescu cultivă anual peste 1.300 de hectare. E vorba de livezi, viță de vie, culturi cerealiere, floarea soarelui și altele. Pe lângă asta, e proprietarul pensiunii „Satul Moldovenesc” în care ar urma să investească peste 5.000.000 de lei. La fel, crește albini și nutre, iar când se mai odihnește - reînvie izvoarele ascunse cu lână și sârmă de bătrâni. „Atunci era prea multă apă, iar acum deloc”, spune Dumitru.

Este convins că trebuie să ofere, ca să primească mai mult. De aceea se implică activ la dezvoltarea localității sale. Are grijă să transporte deșeurile din Hîrtopul Mare, r. Criuleni, și contribuie financiar la reparația drumurilor.

În calitate de antreprenor, Dumitru Orescu pare a fi un strateg și optimist de excepție.

Din cauza secetei din acest an, va pierde peste 5.000.000 de lei, întrucât recolta de grâu e aproape pierdută. Însă, agricultorul are rezerve suficiente din anii trecuți, iar investițiile sale au fost realizate și în alte sectoare ale agriculturii.

Vezi câteva idei despre afaceri și viață de la Dumitru Orescu:

Bani poți să ai mulți și să nu îi poți cheltui. Ai bani, fă investiția. Nu ai, nu fă investiții mari. Tinerii vor într-o zi tot, într-o lună sau într-un an. Dar nu e posibil așa. În primul rând, nu trebuie de lucrat cu ultimii bani, trebuie să avem rezerve. Trebuie să investim atât cât putem. Putem apela la bănci, la credite, dar nu cu sume mari. Noi am făcut investiții mari. Am cumpărat tehnică. Prin credit? Nu, din bani proprii. Eu cunosc multe exemple când s-au avântat, au cumpărat tractoare scumpe, cultivatoare scumpe, semănători și până la urmă au falimentat. Au făcut frigidere cu linii de sortare, dar nu aveau cu ce să le umple

„Eu am un program cu japonezii prin care fac școlarizare și am avut mulți studenți la lucru și nu pot alege unul bun să îmi găsesc un agronom. Eu sunt și conducător și agronom. Și nu merge vorba de leafă. Leafa e bună. Cât? În dependență cum lucrează. Poate să fie și 10.000 și peste. Nu e problema în bani. Nu banul hotărăște tot. Dacă din inimă și suflet este ceva acolo. dacă tu ai o atracție, o plăcere... Acum a dispărut”.

 „Anul acesta am avut îngheț, grindină, secetă. Tot ceea ce e rău. Cum o să treceți? Numaidecât o să trecem. Noi am afăcut așa o structură ca ceva, ceva să fie. Ori livadă începând de la caise, piersic, prună. Aha, secretul constă că trebuie să investești în mai multe părți. Ouăle nu se pun toate într-o coș, pentru că se strică toate odată”.  

„Ar fi bine ca un politician să gândească ca un agricultor, nu ca un politician. Ca să fii politician trebuie să spui una și să faci asta, dar în agricultură nu e chip așa. Fiecare om trebuie să facă ceea ce poate. Dacă el poate să facă agricultură, atunci să o facă. Politicianul trebuie să facă politică, dar atâta timp cât vom avea niște politicieni curați ca lacrima, o să avem politică bună. Cât nu avem politicieni curați ca lacrima nouă o să ne fie greu”.

„Principalu e să ai curaj. Să fii încrezut în ceea ce faci. Că poți și se primește. Dacă vrei și este dorință, se primește tot. Acum sunteți milionar sau nu? Nu,  anul acesta suntem milionari în pierderi”.

„Contează studiile în agricultură sau nu? Numaidecât. Asta e pierdere de tot, în primul rând de bani. Greșelile acestea ard toți banii în agricultură. Acum îmi plac cărțile, literatura de ceea ce depinde profesia mea. Noi folosim literatură veche din anii 60, 70 și 80. Dacă nu citești, atunci nu știi. În cărți e rugumat tot, iar noi trebuie doar să folosim ceea ce este scris. Trebuie de studiat cărțile de pomicultură, fototehnie, agrochimie. Noi avem un sol perfect, dar cu părere de rău în sol s-au implicat nu agronomii, dar nu știu cine - businessmanii, alte profesii care nu au idee ce e agricultura”.  

„Anii trecuți, era foarte greu de obținut un credit de la bancă, gaj, comision. Eu nu sunt adeptul de a lucra cu credite. Eu sunt adeptul de a lucra cu banii proprii. Poate fi o dezvoltare anevoiasă și să nu putem întoarce creditul și să avem probleme”.

„E foarte greu să învățăm generația următoare să lucreze și să fie disciplinați. Trebuie părinții să facă ceea ce trebuie și după asta și copiii vor face”.

„O să avem probleme cu forța de muncă. Noi trebuie să investim în așa tehnologii, astfel încât cu doi sau trei tractoriști să putem lucra toate suprafețele”.

„Dacă faci agricultură, atunci faci. Dacă nu faci, atunci nu fă. În agricultură câte oliacă nu merge. Ori o facem ca la carte, ori nu o facem defel. Cât de greu nu a fost în agricultură nu am plâns niciodată. De ce mai mult plângi cu atât e mai rău. Din orice situație este o ieșire. Trebuie numai să vrei și să crezi”.  

 „Trebuie să fii cinstit cu lumea. Aceea ce vorbești, aceea să faci. Aceea ce ai vorbit și ai promis să faci. Să susții angajații și pe fiecare în parte să îl înțelegi. Trebuie să fii tu un exemplu în primul rând pentru toți angajații tăi ca la rândul lor ei să aibă de la cine lua un exemplu”

„Niciodată nu m-am temut de concurență și atâta timp cât fac lucruri frumoase și se primește și nu mă tem dacă vine doamna și o face mai bine ca mine. Îi strâng mâna și mă bucur. Atunci eu o să mă odihnesc.  În agricultură este concurență? E sănătoasă? Nu! Pentru că sunt agricultori care nu sunt sănătoși. Nu sunt cinstiți. Trebuie să te bucuri pentru binele pe care omul îl face. Nu trebuie să îți pară rău că la cineva se primește lucrul mai bine ca la tine. Invidia îl ucide pe om. Eu am avut ocazia să fiu în SUA, am fost la Casa Albă, în biblioteca Congresului, unde am stat de vorbă cu politicienii americani, care ne-au spus că nu trebuie să te gândești la rău. Dacă te-ai gândit, deja e rău. Dacă să faci rău, atunci e catastrofă. Asta e spusă de un politician american. Cine e? Nu vă pot spune”.

Nota ta de plată e să dai like și share. Nu uita, abonează-te la canalul de youtube AGORA. 

Vezi aici: Marius Solcan, despre cum și-a făurit un business la 23 ani, investitorul din avion și cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)

Vezi aici: Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată (VIDEO)

Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată (VIDEO)

Marius Solcan, despre cum și-a făurit un business la 23 ani, investitorul din avion și cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)

Marius Solcan, despre cum și-a făurit un business la 23 ani, investitorul din avion și cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)

Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management, dezvoltare personală | NOTA DE PLATĂ

Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management, dezvoltare personală | NOTA DE PLATĂ

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
 • 2
  GÂNDUL ZILEI: Mitropolia instigă la ură
 • 3
  Până la 295 milioane de euro, asistență macro-financiară pentru R. Moldova. Anunțul făcut de prim-ministra Danemarcei
 • 4
  Călărași: Percheziții la președintele raionului, la primarul orașului și la un șef de direcție, într-un dosar de corupție
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.