Soluții: Sisteme de canalizare, iluminat stradal sau renovarea școlilor. Proiectele sunt reale, chiar dacă statul n-are bani. Iată cum(VIDEO/INFOGRAFIC)

Soluții: Sisteme de canalizare, iluminat stradal sau renovarea școlilor. Proiectele sunt reale, chiar dacă statul n-are bani. Iată cum(VIDEO/INFOGRAFIC)

În secolul XXI, când tehnologiile evoluează cu pași rapizi, fapt ce ar trebui să îmbunătățească condițiile de trai ale populației, oamenii dintr-o bună parte a localităților R. Moldova încă consumă apă nepotabilă din fântâni sau merg la veceul săpat în curte. Statul anual investește bani în dezvoltarea localităților, sumele însă sunt insuficiente pentru proiecte de amploare. Fondul Național pentru Dezvoltarea Regională (FNDR) constituie doar 1% din veniturile bugetului de stat. Totuși, soluții există, iar unele localități au „îndrăznit” să-și dorească mai mult și au atras finanțe din afara țării. 

Datele din 2019 arată că 51% din satele Moldovei nu au acces la alimentarea cu apă potabilă din sistemul public, iar accesul la sistemele de canalizare este la nivelul de sub 20% în localitățile țării, cu excepția capitalei. Multe dintre sate pot doar să viseze la străzi iluminate pe timp de noapte. 

Cu toate acestea, sunt localități care continuă să dezvolte infrastructura locală. Un exemplu este orașul Cantemir, unde în plină derulare sunt câteva proiecte de amploare. Întreaga localitate va fi asigurată cu un sistem nou de canalizare și cu o stație de epurare, iar la patru instituții de învățământ se desfășoară lucrări de termoizolare. Mai mult, orașul a fost deja iluminat printr-un sistem dirijat computerizat care, pe lângă beneficiul ecologic, aduce și economii la bugetul local.

Toate proiectele enumerate sunt finanțate din bani europeni, suma totală atrasă în ultimii cinci ani fiind de peste 10 milioane de euro. 

De ce unele localități reușesc să atragă investiții, iar altele - mai puțin?, l-am întrebat pe primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc. „Pur și simplu trebuie de căutat și de implicat. Eu înțeleg că nu toate proiectele se câștigă. Cum n-ai da, acesta este un concurs. Și noi nu câștigăm tot ce scriem. Dar totuși din ceea ce se câștigă, se câștigă. N-am lăsat mâinile jos”, a spus el.

Mai mult, în acest scop, autoritatea locală a prevăzut o funcție în Primărie - un specialist responsabil de elaborarea proiectelor. Ciubaciuc susține că acesta e primul pas în atragerea investițiilor. Primarul crede că soluția poate fi adaptată în cazul unor localități mai mici: „Poate fi angajat un specialist la câteva sate”.

Impactul investițiilor

Dezvoltarea infrastructurii în oraș are deja efecte palpabile. Natalitatea nu mai scade, menținându-se la un nivel constant, migrația a încetinit, numărul populației fiind chiar în creștere.

Asemeni orașului Cantemir, și alte localități au aplicat la proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Iar partenerii europeni se arată dispuși să ofere bani pentru cei care știu să-și argumenteze necesitățile. Pe lângă iluminatul din Cantemir, UE a finanțat proiecte asemănătoare în satul Feștelița din Ștefan Vodă, la Ocnița și Călărași. Valoarea acestora se ridică la aproape 1,5 milioane euro.

Opt școli din țară au câștigat proiecte UE în domeniul eficienței energetice, fiind investiți 12,6 milioane de euro. Iar pentru Chișinău, în același scop, UE a oferit cinci milioane de euro.

La fel, zeci de milioane de euro, bani europeni, au fost investiți până acum în proiecte de reabilitare a conductelor de apă și a sistemelor de canalizare din localitățile Republicii Moldova.

Michalko: Noi oferim asistență, dar moldovenii sunt cei care fac aceste lucruri

L-am întrebat și pe ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, de ce unele localități reușesc să atragă investiții, altele - mai puțin?

„Atragerea investițiilor depinde de voința investitorilor de a-și alege anumite localități care oferă avantaje pentru investitor. E legea economiei. Condițiile care sunt create pentru investitor sunt importante, nu numai imediat, dar și pe termen lung. Ce privește proiectele și programele noastre, acestea au scopul de a da un impuls dezvoltării multidimensionale în toate localitățile din preajmă, astfel încât să se creeze o rețea de dezvoltare”, a explicat oficialul.

Orice localitate își poate încerca norocul. Proiectele europene sunt anunțate, de regulă, pe diverse căi de comunicare, cum ar fi pe paginile oficiale ale agențiile statelor membre UE sau pe site-ul ODIMM.

Ce face statul?

De altă parte, survine întrebarea: „De ce localitățile țării nu sunt dezvoltate din resursele statului?”. În acest scop a fost creat Fondul Național pentru Dezvoltarea Regională, în care, anual, sunt prevăzuți bani pentru proiecte de dezvoltare. Suma constituie 1% din veniturile la bugetul de stat. Iar în condițiile în care repartizarea banilor se încearcă a fi uniformă, sumele de cele mai multe ori nu ajung pentru proiecte de renovare capitală a sistemelor de canalizare, apeducte, iluminat sau renovarea instituțiilor publice. În acest sens, aportul este parțial.

În 2020, în FNDR au fost alocați puțin peste 200 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare regională. Conform distribuției mijloacelor financiare, din această sumă, în jur de 74 de milioane de lei vor fi investiți în nouă proiecte de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare. 

Asta în condițiile în care, de exemplu, la Cantemir, costul noii rețele de canalizare și a stației de epurare a ajuns la nouă milioane de euro (echivalentul a 174 de milioane de lei), șase milioane de euro fiind aportul UE și trei milioane de euro - aportul Agenției de Dezvoltare Austriacă.

De altă parte, ultimii cinci ani, în dezvoltarea regională a țării, prin intermediul FNDR, statul a investit în total aproape 663 de milioane de lei, adică în jur de 132 de milioane de lei anual.

De fapt, autoritățile recunosc că marea parte a localităților din țara noastră au nevoie de susținere financiară pentru dezvoltarea infrastructurii. Bugetul statului nu face însă față.

„La moment, fără participarea UE și a țărilor partenere, cu siguranță că nu putem avea acel impact, într-o perioadă mai scurtă pe care ne-o dorim noi. Cetățenii trăiesc astăzi, ei azi au nevoie de acces la servicii, au nevoie de confort, de o calitate a traiului în localitățile rurale. Ei nu trebuie să aștepte când țara va avea capacitate financiară să facă acest lucru”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA.  Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Circa 58 milioane de lei vor fi oferiți din bugetul statului pentru dezvoltarea proiectelor în localitățile rurale

Circa 58 milioane de lei vor fi oferiți din bugetul statului pentru dezvoltarea proiectelor în localitățile rurale

UE susține Moldova rurală: Infrastructură, agricultură modernă sau antreprenoriat local de succes (VIDEO)

UE susține Moldova rurală: Infrastructură, agricultură modernă sau antreprenoriat local de succes (VIDEO)

Un miliard de lei în Fondul de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Cum vor fi cheltuiți banii

Un miliard de lei în Fondul de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Cum vor fi cheltuiți banii

Advertoriale
 Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

 3,5 tone de produse alimentare au ajuns de sărbători la peste 400 de persoane cu ajutorul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu” (VIDEO)

3,5 tone de produse alimentare au ajuns de sărbători la peste 400 de persoane cu ajutorul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu” (VIDEO)

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică
 • 2
  Vor reveni școlile la regimul online? Gavrilița: Gradul de alertă nu este suficient în lumina acestei contagiozități
 • 3
  Construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odessa - în ceață. Guvernul Filip a ratat finanțarea, iar Cabinetul Gavrilița împrumută bani
 • 4
  Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia vor deveni obligatorii „în toate spațiile închise”. Ce restricții noi ar putea fi introduse
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.