
Asociația Patronală a Metalelor solicită eliberarea antreprenorilor reținuți în dosarul Metalferos: „Avem impresia că procuratura nu dorește să afle adevărul”
Asociația Patronală de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase își manifestă îngrijorarea față de implicarea organelor de drept în activitatea agenților economici de pe piața metalelor. Președintele asociației, Ion Drăniceru, se referă la dosarul Metalferos în cadrul căruia, astăzi, 16 figuranți au fost reținuți, dintre care mai mulți antreprenori. Potrivit lui Drăniceru, în spatele acestor acțiuni ar sta agentul economic din același domeniu și anume Valentin Eșanu. Acesta ar avea scopul de a bloca activitatea concurenților.
・
Astfel, asociația solicită organelor de drept să își revizuiască acțiunile și să îi elibereze din arest pe agenții economici care au fost reținuți în dosarul Metalferos.
„Asociația cu îngrijorare constată amplificarea presiunilor asupra membrilor săi și atenționează opinia publică despre situația ieșită din comun ce s-a creat pe segmentul de piață pe care activăm. Presiunile asupra noastră au luat amploare luni pe data de trei august. În acea zi, au fost făcut percheziții la mai mulți membri ai asociației, dar și la domiciliile conducătorilor. Se face tot posibilul pentru blocarea totală a activității. Asta chiar dacă noi am declarat public că nu tăinuim nimic.
De la începutul dosarului, doar companiile controlate de acesta nu au fost afectate, deși lucrează ca și ceilalți de zeci de ani. Sperăm că organele de drept nu sunt implicate în destabilizarea pieței. Avem impresia că procuratura nu dorește să afle adevărul. Solicităm să fie revizuite acțiunile organelor de urmărire penală cu eliberarea de sub arest a persoanelor reținute, asociați ai pieței de metale din R. Moldova și deblocarea activității agenților economici”, a declarat Ion Drăniceru în cadrul unei conferințe de presă.
Precizăm că astăzi, șaisprezece figuranți, reținuți acum două zile, în dosarul privind fraudarea SA ”Metalferos”, au fost puși oficial sub învinuire. Procuratura Generală le-a înaintat învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.Aceștia nu și-au recunoscut vina.
Amintim că, la trei august curent, oamenii legii au desfășurat, o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI, precum și la sediile firmelor-căpușe, și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii - lichefiați.
Cea mai recentă informație despre Metalferos a fost dezvăluită de jurnaliștii Ziarului de Gardă, care au arătat că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos.
Recent, autoritățile au anunțat că scot la mezat activele mai multor bunuri publice, pe parcursul lunilor iulie și august. Printre ele se numără și vestita întreprindere „Metalferos”, care se va vinde cu un preț de start de 900 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 45 de milioane de euro.
De menționat că de-a lungul anilor, la „Metalferos” au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!