
Năstase, înainte de a merge la CEC: Blocul ACUM există, iar eu sunt unicul candidat cu adevărat independent
Platforma Demnitate și Adevăr a oficializat decizia privind desemnarea liderului său Andrei Năstase în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Formațiunea creat grupul de inițiativă și a mers la CEC pentru a-l înregistra. Cu această ocazie, Năstase a ținut să menționeze că e singurul candidat independent, iar că Blocul ACUM există. Asta deși, la începutul lunii iunie curent, cei doi lideri ai Blocului au dat de înțeles că în interiorul acestuia s-ar fi produs o fisură.
・
„Miza a mare. Această bătălie pentru Moldova se va da între noi toți și ei. Victoria va aparține celor cinstiți cu ei înșiși. Azi, în prima zi a celei mai importante confruntări politice din ultimul deceniu, vă spun că Blocul ACUM există. Nimic, dar absolut nimic, nu poate destrăma unitatea noastră națională în jurul crezului nostru. Nimic nu le poate lua oamenilor încrederea în cei care construiesc, în cei care adună, în cei care luptă și muncesc pentru toți oamenii. Blocul ACUM există. Blocul ACUM sunt oamenii Moldovei, sunteți voi toți, cei care v-ați săturat să așteptați schimbarea și ați decis ca în această toamnă să o faceți prin implicarea și votul vostru responsabil. Vă chem pe toți lângă mine, lângă Platforma Demnitate și Adevăr, lângă Blocul ACUM, cele două depozitare recunoscute ale succeselor poporului nostru obținute ca urmare a unității naționale. Eu sunt unicul candidat cu adevărat independent, care nu răspunde la butoane. Lucrurile bune încep cu DA”, a declarat Andrei Năstase.
Politicianul nu a explicat dacă prin expresia „Blocul ACUM există” se referă la aceeași formulă de conlucrare dintre Platforma DA și PAS.
În 2018, forțele politice, Platforma DA în frunte cu Andrei Năstase și Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) condus de Maia Sandu, au decis să facă „front comun”, așa încât pe scena politică a apărut Blocul ACUM. După ce au participat cu candidați comuni în câteva scrutine, cele două partide au ajuns să fie reprezentate inclusiv și în Parlament de fracțiuni diferite.
„Pe 11 octombrie 2016 Platforma DA a venit cu o declarație și a propus un parteneriat de lungă durată între PPPDA și PAS. Și noi așa am abordat lucrurile. Colegii de la PAS au văzut lucrurile altfel. Cu ei ar trebui să vedeți de ce nu mai este Blocul ACUM”, spunea la începutul lunii iunie, într-un interviu pentru AGORA, președintele Platformei DA, Andrei Năstase.
De cealaltă parte, lidera PAS, Maia Sandu susținea că Blocul ACUM a existat doar în perioada electorală și în pofida faptului că cele două partide au viziuni comune, n-ar exista prevederi legale ce ar permite păstrarea Blocului.
„Blocul ACUM există în formula de parteneriat în Parlament. Nu există ca o formațiune înscrisă, oficializată pe hârtie. Oficializat pe hârtie a existat blocul electoral, asta fiind formula care ne-o permite legea. Nu există prevedere legală care să-ți permită să oficializezi după alegeri”, declara Sandu. Totuși, lidera PAS nu excludea atunci un format asemănător în alte scrutine.
Amintim că alegerile prezidențiale urmează să aibă loc pe 1 noiembrie 2020. Din 1 septembrie, pot fi depuse actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru candidații la funcția de președinte. Acestea urmează să aibă între 25 și 100 de membri care vor colecta semnături în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale.
Potrivit Codului Electoral, este nevoie de „semnăturile a cel puţin 15.000 și nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova”.