
Procurorul general: Banii din „furtul miliardului”, scoși din țară prin companii offshore, vor fi restituiți de beneficiarii finali
Procurorul general Alexandr Stoianoglo dă asigurări că există evoluție pozitivă în investigarea „Furtului miliardului”. Potrivit lui, până la finele anului vor fi pronunțate învinuiri definitive în privința unor funcționari din cadrul Băncii Naționale, dar ar putea apărea și nume din segmentul politic. Mai mult, în cazul sumelor scoase din țară prin companii offshore acestea urmează să fie pretinse de la beneficiarii finali. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Politica” la TV8.
・
Potrivit procurorului general, deși s-a constatat că procurorii care investigau cazul furtului miliardului, o făceau intenționat în baza unor dovezi false, toată echipa care a lucrat în Procuratura Anticorupție a fost păstrată.
„Am rezerve față de acești oameni, dar au experiența și cunoștințele pe care le au, pentru că sunt materiale enorme ca și volum. Paralel am organizat o echipă de procurori în PCCOCS pentru concurență sănătoasă. Acei oameni au șansa să se afirme, iar noi îi monitorizăm, și au și rezultate”, a menționat Stoianoglo.
Procurorul general susține că întreaga investigație se derulează în jurul a patru grupuri de interese și a companiilor cu care sunt legați figuranții cazului.
Potrivit lui, până la finele anului curent, urmează să fie pronunțate învinuirea definitivă și exactă, luându-se în calcul mai multe episoade în care figurează foști funcționari ai Băncii Naționale, inclusiv conducea departamentelor ce contribuiau la fraudări în sistemul bancar.
Mai mult, Stoianoglo susține că sunt analizate concluziile Comisiei parlamentare privind „furtul miliardului”, dar și posibila implicare a funcționarilor din Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei.
Totodată, procurorul general susține că în afară de investigațiile derulate în sistemul bancar din țară, oamenii legii investighează și schemele prin care banii au fost scoși din R. Moldova prin intermediul companiilor offshore. Sumele ar urma să fie pretinse de la beneficiarii finali.
„Am dat de urma unei părți considerabile a acestor surse bănești. În multe cazuri cunoaștem cine sunt beneficiarii finali a acestor sume. Am zis despre asta când am anunțat că avem o învinuire clară în privința lui Plahotniuc, pentru că o parte din bani au plecat în compania în care este el beneficiar și administrator.
Întrebarea este cât de real este să întoarcem acum acești bani. Dar în scurt timp vor pretinde sumele de la persoanele și agenții economici care figurează drept beneficiari finali. În mare parte sunt companii care nu sunt în jurisdicția noastră.
De exemplu, în baza raportului Kroll, 8,3 milioane de dolari au fost transferații unor companii din China pentru materiale. Deci urmează să fie restituite”, a spus Stoianoglo.
Procurorul general a mai adăugat că la sfârșitul anului rezultatele vor fi mai evidente, dar cazul furtului miliardului va continua încă nu un singur an.
„Aceasta pentru că sunt mii de episoade diferite, milioane de conturi diferite, care trebuie analizate și apreciate și să cauți urme cine sunt beneficiarii”, a punctat Stoianoglo.
Mișcările financiare cunoscute sub denumirea de „furtul miliardului” s-au desfășurat în perioada 2012–2014. Atunci din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, aproximativ 767 de milioane de dolari, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării și mai mare decât lichiditățile totale ale băncilor.
În luna mai curent procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, este unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare.
Pentru mai multe știri la acest subiect, click aici.