PLDM a contestat la Curtea de Apel circulara CEC ce interzice finanțarea de către partide a campaniei candidaților la șefia statului. O califică neconstituțională

PLDM a contestat la Curtea de Apel circulara CEC ce interzice finanțarea de către partide a campaniei candidaților la șefia statului. O califică neconstituțională

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a depus pe 17 septembrie o contestație la Curtea de Apel, prin care califică circulara Comisiei Electorale Centrale drept neconstituțională și abuzivă. Din numele formațiunii, se solicită instanței anularea integrală a actului.

„PLDM a luat atitudine față de Circulara CEC nr. 2796 din 15.09.2020, care interpretează tendențios legislația electorală, în special aspectele ce vizează participarea partidelor în campania electorală și finanțarea campaniei candidaților săi înregistrați pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. În acest sens, președintele PLDM, Vlad Filat, a depus azi o contestație la Curtea de Apel”, scrie într-un comunicat al partidului.

Menționăm că, miercuri, lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat indignată de aceeași decizie a CEC prin care partidele politice n-ar avea voie să cheltuie banii fracțiunii în campania electorală. Sandu l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar fi pus la cale această decizie pentru a frauda alegerile prezidențiale.

Publicitate

Drept replică, CEC a respins acuzațiile PAS. Reprezentanții organului electoral au menționat că un cont cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția că orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. Mai mult, CEC susține că la prezidențiale, conform legii, calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de șef al statului. Respectiv, în aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs.

Câteva ore mai târziu, PAS a cerut demisia președintelui CEC, Dorin Cimil. Partidul, care, de altfel, l-a propus pe Cimil în funcție, în 2019, susține că observă acțiuni și declarații de-ale șefului CEC „care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.

Și deputatul Sergiu Sîrbu s-a arătat surprins de modul în care CEC a interpretat legislația electorală și a stabilit că partidul și candidatul înaintat de formațiune sunt persoane juridice diferite. Acesta susține că este unul dintre autorii prevederilor noi ale Codului Electoral, dar ar fi avut cu totul altă viziune. „Pe cât de stranie, pe atât de ilegală”, spune deputatul Pro Moldova despre circulara CEC.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal