Cum (NU) sunt dezinfectate troleibuzele din capitală: „Doamna lucrează numai de luni până vineri” (VIDEO)

Cum (NU) sunt dezinfectate troleibuzele din capitală: „Doamna lucrează numai de luni până vineri” (VIDEO)

În contextul pandemiei de COVID-19, unitățile de transport public, inclusiv troleibuzele reprezintă locul cu un risc mare de infectare cu coronavirus. În aceste condiții au fost elaborate reguli speciale pentru dezinfectarea interioară a troleibuzelor, care ar preveni răspândirea virusului. Am decis să verificăm dacă sunt, sau nu, respectate aceste reguli și timp de mai multe zile am urmărit situația la unele stații terminus din capitală. Ce am observat vedeți în continuare.

...

Publicitate

Călătorii, la rândul lor, au păreri împărțite. Unii spun că au observat că regulile se respectă cu strictețe.

„Da, am văzut chiar cu ochii mei la stația terminus de pe Traian intersecție cu Grenoble și nu doar o dată, nu doar într-o zi” a spus un locuitor al capitalei.

„Da, numărul doi este dezinfectat la sigur. Sus, când ajunge la Grenoble coboară toți și taxatoarea șterge mânerele și pulverizează peste tot. Asta am văzut de fiecare dată când mergeam cu troleibuzul, cinci minute afară stăm toți apoi urcăm și pornește pe cursă mai departe”, a afirmat o pasageră a troleibuzului.

Alții, însă, afirmă că troleibuzele sunt dezinfectate rar sau chiar deloc. „Locuiesc la ultima stație a troleibuzelor 12, 13, 24, 23, dar niciodată nu am văzut să fie dezinfectate, deși sunt afară destul de des”, ne-a spus o locuitoare a orașului.

„Am văzut cum a oprit troleibuzul 25 pe câteva secunde, a intrat o doamnă pe ușa din față și a pulverizat rapid pe jos. Așa, din fugă. După asta a mai venit un troleibuz și fix așa a repetat. Am întrebat dacă asta e toată procedura și mi-a zis că taxatoarele șterg barele, dar nu am văzut-o nici pe una să facă așa ceva”, a relatat o altă locuitoare a orașului.

Șeful RTEC, Dorin Ciornîi, spune că de respectarea măsurilor de dezinfectare sunt responsabile mai multe persoane. „Fiecare rută din municipiul Chișinău are o persoană responsabilă, un șef de rută, care, la stațiile terminus urmărește această procedură. Mai sunt și dispecerii de linie, care sunt la stațiile terminus. Deci sunt mai multe persoane responsabile, care duc contul cum se execută aceste lucrări”, a declarat Ciornîi.

Întrebat dacă au fost constate abateri de la normele de dezinfectare, Dorin Ciornîi spune că există doar cazuri excepționale.

„Nu putem spune abateri. Deci barele cu siguranță sunt dezinfectate după fiecare cursă, dar atunci când unitatea de transport poate să fie în ambuteiaj sau poate să fie abateri mari de la grafic vă dați seama că nu are timp suficient. Dacă ajunge, trebuie să pornească imediat în cursă, dar oricum, minim barele se dezinfectează, sunt doar cazuri excepționale când poate nu se reușește să fie dezinfectate”, a mai adăugat șeful RTEC.

De menționat că în contextul pandemiei COVID-19, troleibuzele trebuie să treacă printr-o procedură de dezinfectare a salonului, iar în interiorul acestuia trebuie să se afle simultan cel mult 35 de persoane, pentru a minimiza răspânidrea coronavirusului.

* Autor: Ana Baciu, stagiară

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal