În contextul pandemiei de COVID-19, unitățile de transport public, inclusiv troleibuzele reprezintă locul cu un risc mare de infectare cu coronavirus. În aceste condiții au fost elaborate reguli speciale pentru dezinfectarea interioară a troleibuzelor, care ar preveni răspândirea virusului. Am decis să verificăm dacă sunt, sau nu, respectate aceste reguli și timp de mai multe zile am urmărit situația la unele stații terminus din capitală. Ce am observat vedeți în continuare.
Conform informațiilor oferite de Direcția RTEC (Regia Transport Electric Chișinău), dezinfectarea se face după fiecare cursă, prin prelucrarea cu soluție specială a barelor, mânerelor de sprijin, ușilor și elementelor din plastic a scaunelor. De asemenea, fiecare troleibuz trebuie să treacă prin procedura de salubrizare totală de două ori pe zi.

În prima zi am mers la stația terminus de pe strada Studenților. Imediat ce am coborât din troleibuz, conductorul îndemna oamenii, care așteptau în stație, să urce mai rapid, pentru a merge mai departe. Întrebat când și cine va dezinfecta salonul, acesta ne-a spus că are o sticlă cu soluție care o foloșeste pentru dezinfectare. Totuși, după câteva minute, troleibuzul a pornit la drum, fără a trece printr-o procedură de dezinfectare.
Am urcat într-un alt troleibuz, care la fel a ajuns în stația terminus și a pornit, la scurt timp, într-o nouă cursă, fără nicio dezinfectare. Am întrebat conductoarea cine trebuie să respecte procedura. „În zilele de sâmbătă și duminică doamna responsabilă de acest lucru nu este la serviciu. Lucrează numai de luni până vineri”, ne-a spus femeia.
La stația terminus „Aschim” din orașul Durlești, observăm un alt troleibuz, care de îndată ce lasă pasagerii, întoarce și începe o cursă nouă. Apoi încă unul, care, în mod normal, odată ajuns la stația terminus, ar trebui să debarce pasagerii măcar pentru câteva minute, timp în care să se efectueze procedura de dezinfectare, după care, să-și continue cursa pe ruta stabilită. Realitatea este însă cu totul alta. Coboară doar șoferul pentru a conecta firele troleibuzului la bifilare, iar pasagerii, inclusiv conductorul rămân în salonul transportului până când se reia cursa.
Timp de două ore, când am stat în stația terminus, nu am observat niciun troleibuz care să fie supus vreo unei proceduri de dezinfectare.
Călătorii, la rândul lor, au păreri împărțite. Unii spun că au observat că regulile se respectă cu strictețe.
„Da, am văzut chiar cu ochii mei la stația terminus de pe Traian intersecție cu Grenoble și nu doar o dată, nu doar într-o zi” a spus un locuitor al capitalei.
„Da, numărul doi este dezinfectat la sigur. Sus, când ajunge la Grenoble coboară toți și taxatoarea șterge mânerele și pulverizează peste tot. Asta am văzut de fiecare dată când mergeam cu troleibuzul, cinci minute afară stăm toți apoi urcăm și pornește pe cursă mai departe”, a afirmat o pasageră a troleibuzului.
Alții, însă, afirmă că troleibuzele sunt dezinfectate rar sau chiar deloc. „Locuiesc la ultima stație a troleibuzelor 12, 13, 24, 23, dar niciodată nu am văzut să fie dezinfectate, deși sunt afară destul de des”, ne-a spus o locuitoare a orașului.
„Am văzut cum a oprit troleibuzul 25 pe câteva secunde, a intrat o doamnă pe ușa din față și a pulverizat rapid pe jos. Așa, din fugă. După asta a mai venit un troleibuz și fix așa a repetat. Am întrebat dacă asta e toată procedura și mi-a zis că taxatoarele șterg barele, dar nu am văzut-o nici pe una să facă așa ceva”, a relatat o altă locuitoare a orașului.
Șeful RTEC, Dorin Ciornîi, spune că de respectarea măsurilor de dezinfectare sunt responsabile mai multe persoane. „Fiecare rută din municipiul Chișinău are o persoană responsabilă, un șef de rută, care, la stațiile terminus urmărește această procedură. Mai sunt și dispecerii de linie, care sunt la stațiile terminus. Deci sunt mai multe persoane responsabile, care duc contul cum se execută aceste lucrări”, a declarat Ciornîi.
Întrebat dacă au fost constate abateri de la normele de dezinfectare, Dorin Ciornîi spune că există doar cazuri excepționale.
„Nu putem spune abateri. Deci barele cu siguranță sunt dezinfectate după fiecare cursă, dar atunci când unitatea de transport poate să fie în ambuteiaj sau poate să fie abateri mari de la grafic vă dați seama că nu are timp suficient. Dacă ajunge, trebuie să pornească imediat în cursă, dar oricum, minim barele se dezinfectează, sunt doar cazuri excepționale când poate nu se reușește să fie dezinfectate”, a mai adăugat șeful RTEC.
De menționat că în contextul pandemiei COVID-19, troleibuzele trebuie să treacă printr-o procedură de dezinfectare a salonului, iar în interiorul acestuia trebuie să se afle simultan cel mult 35 de persoane, pentru a minimiza răspânidrea coronavirusului.
* Autor: Ana Baciu, stagiară
Vezi și aceste știri

Noi, dar vechi: Deputații au votat pentru achiziționarea a încă 25 de troleibuze cumpărate la mâna a doua

Graficul de circulație al troleibuzelor și autobuzelor destinate transportării copiilor spre școli, publicat (DOC)
