De la 202 au ajuns la 139. Cum a decis CEC numărul secțiilor de vot din străinătate și amplasarea acestora

De la 202 au ajuns la 139. Cum a decis CEC numărul secțiilor de vot din străinătate și amplasarea acestora


Ședință importantă, dar cu năbădăi, la Comisia Electorală Centrală (CEC), unde membrii au decis, astăzi, numărul și amplasarea secțiilor de vot de peste hotare pentru alegerile din 1 noiembrie 2020. Iniția, CEC a cerut aviz Ministerului de Externe (MAEIE) pentru 202 secții de vot în diasporă, apoi, peste zece zile, a fost vorba deja de 145 de secții. Mai târziu, CEC a primit și un răspuns de la MAEIE: undă verde pentru 136 de secții. În cadrul ședinței de astăzi, președintele CEC, Dorin Cimil, a anunțat că a primit, cu două minute înainte de ședință, ultimele avizuri din partea MAEIE. Acestea au fost supuse votului separat, trezind nemulțumiri și chiar replici usturătoare între membri. Finalitatea a fost următoare: 139 de secții.

UPDATE: Cele 139 de secții se împart astfel:

Ialia - 30 de secții
Rusia - 17 secții
România - 13 secții (a fost adăugată încă una)
SUA - 12 secții
Franța - 8 secții
Marea Britanie - 7 secții
Germania - 6 secții
Spania - 5 secții (a fost adăugată încă una)
Canada, Irlanda - 4 secții
Portugalia - 3 secții; 
Israel, Turcia, Grecia și Ucraina - câte 2 secții. (în Grecia plus o secție) 

Câte una urmează să fie fi deschise în alte 20 de țări, printre care Bulgaria, Grecia, Olanda, Ungaria, Belgia, China. 

Ce spunea MAEIE

După sistematizarea răspunsurilor primite de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, MAEIE a prezentat informații despre acordul autorităților din 36 de țări de a deschide 136 secții de votare, cu mențiunea că pot interveni schimbări în funcție de evoluția situației epidemiologice, inclusiv imposibilitatea de organizare a alegerilor în unele țări. 

Așadar, la momentul în care MAEIE a cerut 136 de secții, numărătoarea era următoarea:

Italia - 30 de secții în 24 de orașe; Rusia - 17 secții; România - 12 secții; SUA - 12 secții; Franța - 8 secții; Marea; Britanie - 7 secții; Germania - 6 secții; Canada, Irlanda și Spania - câte 4 secții; Portugalia - 3 secții; Israel, Turcia și Ucraina - câte 2 secții. Câte una urmau să fie fi deschise în alte 21 de țări, printre care Bulgaria, Grecia, Olanda, Ungaria, Belgia, China. 

Ce a votat CEC pe 26 septembrie

Președintele CEC, Dorin Cimil, a fost rugat să precizeze de ce s-a ajuns la un număr de 136 de secții, deși s-au cerut inițial 202 și, apoi, 145.  

„MAEIE argumentează de ce s-a făcut avizarea la 136 de secții. În demers se menționează că s-au refuzat mai multe secții din cauza măsurilor epidemiologice sau impunerea carantinei totale. Un alt motiv ar fi dificultatea deplasării observatorilor din cauza situației pandemice”, a citit Cimil din răspunsul MAEIE.

Ulterior, membrii CEC au supus votului o serie de propuneri, pentru care au existat și avize pozitive ale celor de la Externe:

O secție în plus la Atena, Grecia – 8 voturi pro, o abținere

Situația în Israel a fost subiectul unor neînțelegeri, concluzionate, pe final, de secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

„Inițial, în Israel a fost propus să avem două secții: Tel Aviv și Așdod. Colegul Gurduza (n.r. - membrul CEC Sergiu Gurduza) a propus mutarea secției din Așdod spre Haifa. Însă MAEIE ne-a atenționat că în Haifa este cod roșu COVID și nu putem să mutăm secția. Ni s-a propus să rămânem la opțiunea Așdod sau să alegem Netania. Respectiv, rămânem la opțiunea numărul 1”, a punctat Lebedinschi.

Secția suplimentară de vot în Oradea – 8 voturi pro, o abținere.

Reamplasarea secției din orașul Castellon de la Plano în Valencia, Spania, cu avizul pozitiv al MAEIE – unanim

Reamplasarea unei secții de vot din Parma în Reggio Emilia, Italia, cu avizul pozitiv al MAEIE – unanim.

Și situația secțiilor din Portugalia a generat discuții, întrucât s-a propus o secție în plus la Porto.

„Pentru Portugalia avem trei secții: Portimao, Lisabona și Setubal. Pentru Porto nu a fost aviz pozitiv și nu s-a făcut demers”, a explicat Cimil.

Gurduza a protestat: „Setubal este la 30 km de Lisabona. Dacă vor fi câte 5.000 de buletine per secție, pare logic să fie absorbit Setubal de Lisabona și să fie posibilă deschiderea unei secții la Porto”. Într-un final, propunerea a acumulat trei voturi pro și șase abțineri.

Propunerea de suplinire a secțiilor de vot din Spania cu orașul Malaga – 6 voturi pro, 3 abțineri.

La ce s-a ajuns într-un final

Într-un final s-a ajuns la agrearea de deschidere a 139 de secții. „Acest proiect solicit să fie supus votului și susținut în ședința de astăzi”, a cerut Cimil.

Din propunerile membrilor CEC reiese că lista inițială a MAEIE a fost suplimentată cu câte o secție în Grecia, o secție în România și o secția în Spania. 

Totuși, AGORA va veni cu lista completă a secțiilor imediat ce aceasta va fi publicată de CEC.

Vezi și: Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)

Deschiderea secțiilor în diasporă a fost subiectul unui scandal chiar din debutul perioadei electorale. În urma unei investigații s-au depistat mai multe cazuri de înregistrare prealabilă frauduloasă a alegătorilor în Rusia, în care zeci de oameni au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia, asta chiar dacă nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită.

Reamintim că 60.030 de moldoveni de peste hotare, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru participarea prealabilă la alegerile pentru funcția de președinte țării. 

Este cel mai mare număr înregistrat de sistemul CEC de la înființarea acestuia, și de 17 ori mai mare decât numărul de moldoveni care s-au înregistrat prealabil în 2016, în pragul precedentelor alegeri prezidențiale. Atunci, în sistem figurau puțin peste 3.500 de moldoveni.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
O treime din copiii lumii nu au acces la învățământul online în pandemie

O treime din copiii lumii nu au acces la învățământul online în pandemie

Instanțele de judecată ar putea obliga jurnaliștii să-și dezvăluie sursele. Propunerea vine de la trei deputați socialiști

Instanțele de judecată ar putea obliga jurnaliștii să-și dezvăluie sursele. Propunerea vine de la trei deputați socialiști

Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)

Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)

Advertoriale
Rimobel – marca numărul unu de mobilă în Moldova și în casele clienților, conform Notorium (FOTO)

Rimobel – marca numărul unu de mobilă în Moldova și în casele clienților, conform Notorium (FOTO)

„În sfârșit, vine Crăciunul!” – #IaOPauzăDeLaGătit și comandă meniul de la localurile din apropiere (VIDEO)

„În sfârșit, vine Crăciunul!” – #IaOPauzăDeLaGătit și comandă meniul de la localurile din apropiere (VIDEO)

Tandem anunță: „Mai NEGRU decât negrul există!”

Tandem anunță: „Mai NEGRU decât negrul există!”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
  Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)
 • Oameni ca tine: Corina Cardaniuc, medicul care poartă la gât talismanul nemuririi (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Rimobel – marca numărul unu în Moldova și în casele clienților, conform Notorium
 • Prezentatorul emisiunii „Bitva Extrasensov”, concediat pentru că cerea mită de la...
Cele mai populare
 • 1
  O casă de lux și o mașină de ultimă generație: Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău spune că averea pe care o folosește, nu-i aparține
 • 2
  Primarii care ar urma să participe la protest ar fi șantajați: „Sunt sunați de reprezentanții INP și SIS”
 • 3
  Limba română, mărul discordiei în Parlament. Deputații au retras proiectul de modificare a procedurii de angajare a răspunderii Guvernului
 • 4
  Povestea unei afaceri care nu își mai găsește loc în Chișinău: „Am avut parte de presiuni din partea autorităților publice locale”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.