CEC a respins sesizare lui Octavian Țîcu care cerea sancționarea lui Igor Dodon: La evenimentul de plantare a copacilor nu s-a făcut agitație electorală

CEC a respins sesizare lui Octavian Țîcu care cerea sancționarea lui Igor Dodon: La evenimentul de plantare a copacilor nu s-a făcut agitație electorală

Membrii Comisiei Electorale Centrale au respins ca fiind neîntemeiată contestația lui Octavian Țîcu din 21 octombrie, prin care a solicitat sancționarea contracandidatului Igor Dodon pentru folosirea resurselor administrative, la evenimentul de plantare a copacilor în capitală. „Autorul nu a demonstrat că primarul capitalei Ion Ceban sau concurectul Igor Dodon ar fi făcut agitație electorală”, spun membrii CEC.

CEC a decis că participanții la campania de sădire a copacilor nu au vociferat îndemnuri la vot. În plus, autorii sesizării nu au prezentat argument plauzibil că Igor Dodon ar fi fost favorizat în raport cu alți candidați.

Potrivit deciziei, anunțul despre eveniment a fost făcut public încă pe 26 septembrie și au fost invitați toți doritorii, indiferent de statut sau apartenență politică. Astfel nu poate fi constatată folosirea resurselor administrative. Deci, sesizarea candidatului Octavian Țîcu a fost respinsă prin votul a șase membri CEC.

Precizăm că sesizarea se referă la evenimentul de plantare a copacilor, în care participă candidatul la funcția de președinte, Igor Dodon, alături de primarul general al capitalei, Ion Ceban. Potrivit autorului, imaginile video și foto au fost publicate pe pagina Primăriei Chișinău, a primarului capitalei și a președintelui în exercițiului.

Astfel, autorii deduc că ar fi fost folosite resursele publice în favorizarea unui candidat. „Ciudat că în imagini nu au apărut alți candidați electorali. Toată atenția era îndreptată la Igor Dodon”, spun reprezentanții PUN.

Țîcu amintește în sesizare de prevederile Cod electoral: „candidații nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale, iar autoritățile/instituțiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toți concurenții electorali”.

La rândul lui, apărătorul lui Igor Dodon a menționat că, la 18 octombrie, președintele în exercițiu a participat în calitate de cetățean de rând la campania de plantare lansată în capitală. Iar Primăria este partener al campaniei. „Primăria a plasat un anunț prin care informează că vor fi plantați copaci. Edilul a făcut apel către cetățeni să se implice în campanie, inclusiv către reprezentanții partidelor. Tuturor, indiferent de funcție și statut, fiindu-le asigurat accesul la eveniment.

Astfel, indiferent că Dodon este concurent electoral el este cetățean care beneficiază de toate drepturile constituționale. Nu este clar cum plantarea unor copaci poate influența rezultatele alegerilor. El n-a făcut agitație electorală în timpul evenimentului”, se arată în răspunsul celeilalte părți.

Amintim că Partidul Unității Naționale a solicitat Comisiei Electorale Centrale sancționarea lui Igor Dodon, până la excluderea lui din cursa electorală. Totul după ce candidatul a participat, alături de primarul general al capitalei, Ion Ceban, la campania de înverzire a orașului, sădind copaci. Autorii au depus la Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, o cerere de chemare în judecată prin care cer să se constate că Dodon ar fi încălcat prevederile Codului Electoral prin folosirea resurselor administrative în campania electorală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă au fost înregistrați opt candidați: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (c. independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (PP Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.