
Vaccinurile contra gripei sezoniere apar pe rafturile farmaciilor din Moldova abia spre sfârșitul sezonului. Unde greșesc autoritățile și care ar fi procedurile de asigurare a stocurilor
Începutul fiecărui sezon de toamnă dă în fiecare an startul valului de gripă sezonieră. Într-un sistem medical funcțional majoritatea populației ar fi trebuit deja să fie vaccinată contra acestei maladii și să pășească hotărât în anotimpul ploios. În Moldova însă lucrurile stau altfel. Vaccinurile contra gripei sezoniere apar adesea pe rafturile farmaciilor abia spre sfârșitul sezonului. De această părere este și experta Ala Tocarciuc.
・
„Există multe medicamente, de care avem nevoie doar odată în an, însă, în fiecare an. Unul din aceste medicamente este vaccinul contra gripei sezoniere”, spune Tocarciuc.
Experta în managementul farmaceutic și sistemelor medicale menționează că pentru a asigura din timp stocurile de vaccinuri antigripale este nevoie ca licitația să fie efectuată în martie, iar în aprilie comanda să fie deja plasată la producător. În acest fel la mijlocul lui septembrie toate farmaciile vor fi aprovizionate cu medicamentul necesar pentru ai vaccina pe toți din grupurile de risc.
„Planificarea procesului de aprovizionare cu acest vaccin trebuie început în ianuarie. Licitația poate fi efectuată fără grabă în martie ca în aprilie comanda să fie deja plasată la producător. Odată primind comanda în aprilie acesta va dispune de suficient timp ca să o livreze până în septembrie la depozitele din țară. În acest fel la mijlocul lui septembrie toate farmaciile vor fi aprovizionate cu medicamentul necesar pentru ai vaccina pe toți din grupurile de risc”, afirmă Ala Tocarciuc în cadrul unei analize publicată la rubrica „Contributori AGORA”.
Aceste procese anuale, se referă nu doar la vaccinuri, dar și la insuline, și la alte medicamente, folosite permanent de unii pacienți cu boli cronice.
„Se pot optimiza niște procese simple. Elaborarea și asigurarea proceselor de aprovizionare ciclică sunt simple. Dacă privim în spațiul CSI atunci putem împrumuta unul din modelele folosite de Belarus sau Kazahstan. La fel se poate recurge și la procurările în grup. Această tactică va fi de exemplu folosită de statele UE pentru procurarea vaccinului anti-COVID. Moldova ar putea și ea să se alipească unui grup și să beneficieze de infrastructura de aprovizionare și asistare împreună cu alte țări europene. Procurarea acestui vaccin tot face parte din securitatea farmaceutică a Moldovei”, menționează experta în managementul farmaceutic.
AGORA amintește că, la 16 octombrie, R. Moldova încă nu avea vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021. Totodată, menționăm că două licitații privind achiziția vaccinului au fost anulate, iar autoritățile nu cunosc exact când va începe vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Chiar și așa, anterior autoritățile au promis că primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021 ar urma să ajungă în R. Moldova până la 1 decembrie.
Citește și: Securitatea farmaceutică. Cum ajung medicamentele în farmaciile din Moldova?