După inaugurare, Sandu vrea explicații de la Stoianoglo: „Nu prea am lucruri bune de spus”

După inaugurare, Sandu vrea explicații de la Stoianoglo: „Nu prea am lucruri bune de spus”

Președinta aleasă, Maia Sandu, intenționează să aibă o întrevedere cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo, imediat după inaugurarea în funcția de șef al statului. Declarația a fost făcută în cadrul primei conferințe de presă de după alegerile prezidențiale din 15 noiembrie.

„Nu prea am multe lucruri bune de spus despre activitatea procurorului general după un an de zile. Îmi doresc să am o discuție imediat după inaugurare, ca să înțeleg care sunt argumentele, dacă sunt, pentru această lipsă de performanță. În contextul activității Consiliului Suprem de Securitate, vom avea discuții foarte serioase, pornind de la cele mai importante dosare de corupție pe care nu vedem progrese. O să am o discuția, ca să ascult și poziția lui”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată ce crede despre propunerea lui Stoianoglo, astfel încât dosarele legate de furtul miliardului să fie examinate de judecători specializați, președinta aleasă a menționat: „Vreau să am o discuție serioasă în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, ca să înțeleg care sunt impedimentele din calea investigării furtului miliardului. Vreau să înțeleg dacă se pune presiune din partea unor actori politici, din partea unor clanuri mafiote, dacă e vorba de lipsă de capacitate. Aș vrea să știu foarte clar ce se întâmplă și ulterior să mă dau cu părerea despre deciziile precedente ale procurorului general”.

Amintim că, la finele lunii noiembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost desemnat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). La scurt timp, candidatura a fost acceptată de șeful statului, Igor Dodon.

Acest concurs a stat la baza „divorțului” dintre ACUM și PSRM. Inițial, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, anunțase că rezultatele etapei de preselecție vor fi anulate, fiindcă unul dintre membrii comisiei ar fi votat disproporționat. La scurt timp, socialiștii au cerut public demisia ministrei.

Între timp, fosta prim-ministră Maia Sandu a decis să-și angajeze răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, urma să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la CSP.

Decizia Guvernului Sandu i-a nemulțumit și mai mult pe socialiști, care au înregistrat o moțiune de cenzură în Parlament, care a și fost votată de deputații PSRM și PDM.

Ulterior, deja noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că recunoaște rezultatele concursului de preselecție a celor patru candidați și a expediat lista respectivă Consiliului Superior al Procurorilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.