Pfizer și Moderna ezită să ofere vaccinuri R. Moldova. Maia Sandu: Avem acord cu AstraZeneca pentru donațiile din România

Pfizer și Moderna ezită să ofere vaccinuri R. Moldova. Maia Sandu: Avem acord cu AstraZeneca pentru donațiile din România

Dozele de vaccin anti-COVID, promise de România și de platforma COVAX, întârzie să vină în R. Moldova din motiv că producătorii Pfizer și Moderna încă nu sunt gata să aprobe livrarea pentru țara noastră. Așa explică președinta Maia Sandu amânarea procesului de vaccinare în țara noastră. Totuși, s-a reușit un dialog cu AstraZeneca, astfel încât dozele promise de România ar urma să ajungă la Chișinău în cel mult 10 zile, dă asigurări șefa țării.

„Vaccinul ajunge dificil din cauza acordului producătorului. E foarte dificil să-l obții. În cazul donațiilor din România, am început discuțiile cu Pfizer. Două luni am discutat în cadru trilateral, ca să permită Pfizer ca România să facă această donație și n-am reușit să ajungem la un final pe acest acord. Apoi am început discuții cu Moderna, pentru că România primește doze și de la ei. Iarăși discuția nu e finalizată. AstraZeneca a venit mai târziu și cu ei am reușit să ajungem la acord, ca România să poată face această donație”, a spus Maia Sandu la emisiunea În Profunzime la ProTV.

Faptul că producătorii ezită să autorizeze livrarea vaccinului anti-COVID s-ar explica prin neîncrederea lor față de sistemul, inclusiv de justiție, din R. Moldova, susține președinta.

„Sperăm că săptămâna viitoare, maxim în 10 zile ajung aceste 20 mii de doze de vaccin care sunt suficiente pentru 10 mii de oameni, care vor fi cei din prima linie. Mai exact, sunt 6.000 - din personalul medical din prima linie, și alții din rândul personalului medical din linia a doua”, a numit un nou termen șefa țării.

Maia Sandu a vorbit și de dozele promise de COVAX, care urmau să ajungă în R. Moldova în ianuarie, apoi, la sfârșit de februarie:

„Am primit acum două zile informația că Pfizer, de la care COVAX a cumpărat prima tranșă, nu este gata să ofere doze Moldovei, Georgiei și altor țări. Și cei de la OMS încearcă să obțină acordul producătorilor”.

Președinta afirmă că nu putem conta doar pe donații și că este nevoie și de achiziții: „E nevoie de cam 800 de milioane de lei ca să obținem vaccin pentru toată populația, ținând cont și de donațiile promise”.

Menționăm că cetățenii Republicii Moldova sunt printre ultimii din Europa care vor beneficia de vaccinul contra COVID-19. Asta arată datele portalului Our World in Data, care prezintă informații despre campaniile de imunizare din toată lumea, cu excepția a trei state balcanice: Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Kosovo, republică nerecunoscută de autoritățile noastre.

Autoritățile moldovenești declarau, inițial, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi livrate până la finele lunii ianuarie. Ulterior, au anunțat un nou termen – sfârșitul lunii februarie.

Republica Moldova va recepționa gratuit, prin intermediul platformei COVAX, suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin, intermediul COVAX, vaccinuri la un preț preferențial, spun autoritățile, fără a oferi sume de comparație.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.