Avia Invest, în ajunul ședinței CSS: Îndemnăm să examineze situația la rece. Maia Sandu: Concesionarea aeroportului e dosar de corupție mare

Avia Invest, în ajunul ședinței CSS: Îndemnăm să examineze situația la rece. Maia Sandu: Concesionarea aeroportului e dosar de corupție mare

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău este principalul subiect pe agenda ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 26 februarie. „Este un dosar de corupție mare. O să avem o discuție lungă”, a spus președinta Maia Sandu la emisiunea În Profunzime de la ProTV. De cealaltă parte, Avia Invest, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, îndeamnă participanții la ședință să „nu se conducă de emoții sau abordări populiste”.

„Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău este un dosar de corupție mare. La ședința CSS o să discutăm toate aspectele. Partea care ține de examinarea în instanța de judecată, pentru că în 2019 în instanță am cerut desfacerea contractului. Am venit cu probe că a fost încheiat cu încălcări a legislației. Vrem să vedem unde s-a ajuns aici. Și să vedem pe partea de Procuratură, căci se investighează demult. O să avem o discuție lungă”, a spus președinta Maia Sandu.

În contextul ședinței planificate și cu subiectul subliniat pe agenda discuțiilor, compania Avia Invest a venit cu reacție în acest sens.

Publicitate

„Compania vine cu îndemnul către autorități și persoane cu funcții de răspundere să examineze situația la rece și să nu se conducă de emoții sau abordări populiste. Compania este deschisă să furnizeze toată informația necesară autorităților, inclusiv CSS, pentru a putea aborda subiectul în plenitudinea sa, luându-se în calcul și poziția agentului economic”, notează reprezentanții Avia Invest într-un comunicat de presă.

Compania ține să menționeze că activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost afectată în 2020-2021, inclusiv de situația pandemică, „cât și de atitudinea inadecvată a autorităților față de concesionarul aeroportului”.

Totuși, Avia Invest subliniază că asigură cu locuri de muncă pe timp de criză 650 de angajați, care au fost salarizați la timp. La fel, compania menționează că, în anul 2019, taxele plătite către Autoritatea Aeronautică Civilă au constituit peste 100 milioane de lei, iar în anul 2020 – mai mult de 67 milioane de lei. În timp ce valoarea totală a altor plăți și impozite virate în bugetul de stat în anul 2020 au depășit încă 53 milioane de lei.

Compania mai punctează că, din cauza restricțiilor de circulație impuse de țările vecine în raport cu R. Moldova, doar în martie-decembrie 2020, pierderile au ajuns la aproape 500 de milioane de lei, iar traficul de pasageri s-a micșorat de trei ori.

„Cu toate acestea „Avia Invest” continuă să implementeze proiectele de dezvoltare și modernizare a aeroportului și să-și onoreze toate obligațiile față de stat”, punctează reprezentanții companiei.

Amintim că, în iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, încheiat cu Avia Invest. APP spunea că firma concesionară nu-și respectă obligațiile contractuale. De partea cealaltă, Avia Invest declara că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”, dând asigurări că toate condițiile prevăzute în contract sunt îndeplinite. Respectiv, a atacat Guvernul la Curtea Internațională de Arbitraj, iar instanța de la Stockholm a interzis, printr-o decizie provizorie, rezilierea contractului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal