
Născut în Florența, stabilit la Chișinău. Povestea arhitectului italian care a îndrăgit Republica Moldova
Republica Moldova a devenit cea de-a doua casă pentru Marco Ballerini, arhitectul italian care, acum șapte ani, s-a stabilit la Chișinău. În timp ce mulți moldoveni își găsesc fericirea pe peninsula de unde acesta își are originile, arhitectul se simte împlinit aici. Filosofia sa de viață îl motivează să trăiască bine și pe deplin, cu bucurie, dar și cu o doză bună de ironie.
・
Marco Ballerini este originar din Florența, considerată a fi o bijuterie a Europei, precum și unul dintre cele mai frumoase orașe din lume.
„Mi-e dor cu siguranță de părinții mei și de sora mea care locuiesc în Italia, mai ales în această perioadă în care este foarte dificil să călătorești. Îmi lipsește, de asemenea, ocazia de a face o plimbare într-un oraș istoric precum Florența, de a respira puțin aer plin de frumusețe, arhitectură și cultură”, spune arhitectul italian.
Italienii și filosofia de viață
Temperamentul și pofta de viață ale italienilor sunt cunoscute departe de granițele peninsulei, semn că oamenii de acolo au o filosofie de viață aparte.
„Să trăiești bine și pe deplin: aceasta este filosofia mea de viață, având mereu bucuria de a trăi, respectând corpul și sufletul cuiva. Având o doză bună de ironie zilnică, autoironie și, de ce nu, încearcă întotdeauna să te autodepășești”, este de părere acesta.
VEZI ȘI: „Abbonamenti gustosi” sau cum „trezești” italianul din tine, printr-un abonament de membru
Marco Ballerini spune că a ales să studieze arhitectura din pură pasiune, chiar dacă nimeni din familia sa nu mai urmase această cale. Astfel, a ajuns să se specializeze în domeniul construcțiilor ecologice și al economisirii energiei.
„Părinții mei mi-au educat dragostea față de frumusețe și artă în toate manifestările sale și, încă din copilărie, am început sa mă „îndrăgostesc” de clădirile istorice mari. M-am născut și am trăit primii 40 de ani în Florența și acest lucru m-a influențat, cu siguranță. La fiecare pas pe care îl faceți în oraș, respirați artă și arhitectură”, povestește italianul.
Inspirație și influențe
Marco Ballerini crede că patrimoniul italian este atât de vast, încât reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație, inclusiv pentru proiectele sale:
„Am admirat întotdeauna perfecțiunea artei gotice, la baza căreia se află idealul operei perfecte: artistul, prin opera sa, trebuie să poată crea frumosul, care este un semn al divinului, un moment de înălțare spirituală, căutarea perfecțiunii și îmbunătățirii. Astfel, arta gotică duce la consecințele extreme ale structurilor, cu forme sinuoase și alungite, împingând în mod vertiginos în sus”.
Oamenii de artă italieni și-au pus și ei amprenta asupra modului în care Marco Ballerini vede frumosul.
„Leonardo da Vinci m-a fascinat întotdeauna: un om de geniu și talent universal al Renașterii, considerat unul dintre cele mai mari genii ale umanității, a condus la cele mai mari forme de exprimare în cele mai diferite domenii ale artei și cunoașterii: el era de fapt un om de știință, filosof, arhitect, pictor, sculptor, desenator, eseist, scenograf, matematician, anatomist, botanist, muzician, inginer și proiectant. O figură în afara spațiului și a timpului care, cu talentul său imens, a dorit să investigheze nu numai frumusețea exterioară, ci și esența ființei umane”, spune arhitectul italian.
Moldova și rolul de naș mare
La Chișinău, Marco Ballerini e stabilit de șapte ani, timp în care a reușit să învețe limba română. Recunoaște că întâlnirea cu Republica Moldova a fost o surpriză, pentru că, în afară de poziția pe hartă, cunoștea puține despre țara noastră.
„A fost o decizie luată împreună cu soția mea, originară din Moldova, și cererea ei, pe care am susținut-o fără ezitare. Sunt o persoană care este întotdeauna pregătită pentru noi provocări și schimbări, chiar și cele radicale nu mă sperie”, povestește el.
Arhitectul italian recunoaște că au existat lucruri care l-au surprins în Republica Moldova, în special tradițiile de aici:
„Cu siguranță am fost surprins de modul de a sărbători orice petrecere și, în special, nunțile, foarte diferite de cele italiene, mi s-au părut foarte interesante. Am experimentat deja și funcția naș mare”.
„Oamenii care vizitează Moldova pot fi siguri: moldovenii nu-i vor lăsa să le fie foame. Dacă vorbim despre mâncăruri moldovenești, nu sunt un iubitor de zeamă, supe, ciorbe. Îmi plac foarte mult plăcintele, sarmalele și salatele făcute cu excelentele legume moldovenești”, menționează arhitectul.
Cât despre temperamentul și modul de a trăi pe care îl au moldovenii și italienii, Marco Ballerini crede că aceștia văd viața în mod diferit:
„Noi, italienii, avem un caracter mult mai deschis și mai pozitiv, un mod de viață mai sănătos și o scară diferită de valori, precum și un mod de a gândi mult mai deschis și fără prejudecăți”.
În Republica Moldova, Marco Ballerini este directorul unei companii de arhitectură și design interior. Acesta a reușit să-și etaleze și talentul de actor, participând în mai multe spoturi video.
Apropo, în luna martie, alături de Casa Rinaldi, ți-am pregătit „abbonamenti gustosi”, pentru a „trezi” italianul din tine.
Așadar, dacă îți iei un abonament de membru AGORA, în luna martie, fie el de Susținător, Fan sau Ambasador, lunar, semestrial sau anual, începând cu 48 de lei, te alegi cu cele necesare pentru a pregăti pinsa: două blaturi și produse complementare, toate de la Casa Rinaldi – sos de roșii cu basilic, cașcavaluri și mezeluri, toate italienești.
Abonamentele pot fi cumpărate AICI.


