PSRM anunță întrunirea Executivului politic, unde urmează să fie decis planul de acțiuni pentru „salvarea țării din haos”

PSRM anunță întrunirea Executivului politic, unde urmează să fie decis planul de acțiuni pentru „salvarea țării din haos”

Partidul Socialiștilor din Moldova anunță că, pe 11 martie, va fi convocat  Executivul politic, în cadrul căruia urmează să fie decis planul de acțiuni pentru „salvarea țării din haosul politic, sanitar, social și economic”. Potrivit unui comunicat de presă, decizia vine în consecința refuzului Președinției de a merge la dialog. 

„Acest comportament este unul care întrunește elemente clare de uzurpare a puterii de stat, atât dacă sunt privite prin prisma răspunderii penale, cât și prin cea politică. Blocajul instituțional creat de criza politică generată de Președinție, lipsa unui guvern funcțional, preocuparea unor conducători ai statului pentru interese electorale, fac ca țara să se afunde într-un haos în care vedem tot mai mulți oameni bolnavi, avem creșteri alarmante ale deceselor, blocaje economice și sociale, riscăm din nou să intrăm în lockdown. Toate acestea sunt generate de iresponsabilitatea unor politicieni și de unii conducători de instituții, care refuză dialogul și refuză să pună pe primul plan nevoile urgente ale cetățenilor și siguranța lor”, se mai arată în comunicat.

AGORA precizează că, pe 1 martie, socialiștii au venit cu un ultimatum adresat președintei Maia Sandu: Până la 9 martie, să vină cu decretul de numire a candidatului la funcția de premier, înaintat de majoritatea parlamentară. În caz contrar, vor recurge la „acțiuni politice mai hotărâte”. Liderul PSRM, Igor Dodon, afirma atunci că funcția de președinte ar putea ajunge „decorativă”.

Rugată să comenteze ultimatumul lui Dodon, Președinția a spus că „nu operează cu ultimatumuri”. „Așa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali”, a menționat instituția prezidențială.

Amintim că la 25 februarie, președinta Maia Sandu a declarat că nu intenționează să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. Șefa țării susține că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu amintește de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.

Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru, în contextul în care majoritatea parlamentară formalizată o înaintase pe Mariana Durleșteanu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.