Datoriile de la Calea Ferată ar fi crescut până la 765 de milioane de lei. Slusari: „Nu am nicio știre îmbucurătoare”

Datoriile de la Calea Ferată ar fi crescut până la 765 de milioane de lei. Slusari: „Nu am nicio știre îmbucurătoare”

Datoriile de la Calea Ferată a Moldovei (CFM) au crescut cu încă câteva milioane de lei. De la suma de 660 de milioane de lei, raportată la finele lunii februarie 2021, s-ar fi ajuns la restanțe de 765 de milioane de lei. Cel puțin, asta spune membrul Comisiei parlamentare de anchetă privind analiza situației de la CFM, deputatul Partidului Platforma DA Alexandru Slusari.

Slusari susține că, în urma ședinței comisiei de anchetă, nu ar fi „nicio știre îmbucurătoare” cu privire la acest subiect.

„Datoriile întreprinderii au crescut până la 765 de milioane de lei. Vă amintesc că, în ianuarie, acestea au constituit 497 de milioane de lei. Restanța la salarii este de 91 de milioane de lei, fără luna februarie. Azi eu nu am auzit soluții cum pot fi achitate datoriile fără intervenția statului”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul mai spune că actualul director al întreprinderii ar fi fost desemnat după criterii politice și că acesta ar trebuie să plece din funcție: „Conducerea entității este în disperare. Directorul interimar și vicedirectorii făceau mai multe declarații contradictorii. (...) Din nou, am auzit că CFM zece ani a fost furată și a fost sursa de finanțare pentru diferite partide politice. Că au primit moștenire grea. Că nu au fost reforme. Asta noi cunoaștem și vom reflecta în raportul comisiei. Dar asta nu îl poate exonera de la responsabilitate pe domnul Onceanu, care conduce (temporar!) CFM aproape 15 luni”, afirmă Alexandru Slusari.

Într-un final, miercuri, 10 martie, membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind analiza situației de la CFM ar urma să se întâlnească cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a discuta modalitățile eventuale de acordare a suportului financiar la CFM sau achitarea datoriei de 174 de milioane de lei pentru construcția tronsonului Cahul - Gurgulești.

„Nu cred că ceva este posibil fără rectificarea bugetului”, a punctat Slusari.

Amintim că, la finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” constituia 459 de milioane de lei, iar restanțele salariale - 69 de milioane de lei. Actuala conducere de la CFM a dat vina pe proasta administrare a întreprinderii pe parcursul ultimilor ani, susținând că toate datoriile au fost moștenite. De partea cealaltă, fostul șef de la Calea Ferată, Iurie Topală, a respins acuzațiile, spunând că actuala echipă managerială este incompetentă.

La finele lunii februarie 2021, președintele fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusaru, a anunțat că datoriile CFM au ajuns la 660 de milioane de lei, cu restanțe salariale de 91 de milioane de lei.

AGORA precizează că, pe 4 februarie, Parlamentul a constituit o Comisie de anchetă, formată din 10 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare, care va analiza dezastrul economic de la întreprinderea Calea Ferată a Moldovei. Comisia are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu un raport.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.