PP Șor și Pentru Moldova vor ca legile privind activitatea farmaceutică, declarate neconstituționale, să revină pe agenda parlamentară

PP Șor și Pentru Moldova vor ca legile privind activitatea farmaceutică, declarate neconstituționale, să revină pe agenda parlamentară

„Legile respective sunt extrem de necesare, mai ales în condițiile zilei de astăzi, și insistăm ca acest subiect să revină pe agenda parlamentară”. Este reacția Partidului Șor și a ex-democraților de la Pentru Moldova, după ce legile cu privire la activitatea farmaceutică au fost declarate neconstituționale. Totodată, deputații spun că așteaptă partea motivată a deciziei, „pentru a înțelege în ce constă mai exact neconstituționalitatea acestor legi”.

„Aceste modificări legislative au menirea de a asigura toți cetățenii Republicii Moldova cu medicamente de calitate, la prețuri rezonabile, și să le ofere acces la rețete electronice, pentru a reduce expunerea la infecții. Constatăm cu regret că deputații care au contestat aceste legi la Curtea Constituțională au reprezentat, în realitate, interesele companiilor farmaceutice, care se tem că își vor reduce veniturile. Acestor așa-numiți aleși ai poporului nu le pasă de problemele cetățenilor din sute de localități rurale care nu au farmacii și sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și procura medicamentele necesare”, se arată într-un comunicat emis de Partidul Șor și platforma Pentru Moldova.

AGORA precizează că, joi, 11 martie 2021, Curtea Constituțională a hotărât că legile cu privire la activitatea farmaceutică, votate de PSRM, Partidul Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova, sunt neconstituționale. Hotărârea a fost luată în urma sesizărilor depuse de Liviu Vovc, de la Platforma DA, de democrații Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea, precum și de deputatul PAS Dan Perciun. Mai exact, este vorba de farmaciile mobile, livrarea medicamentelor la domiciliu, instituirea unui catalog de prețuri la medicamentele compensate, modificarea metodologiei de calculare a prețurilor, prescrierea electronică a medicamentelor, precum și instituirea obligației de serviciu pentru farmacii.

Publicitate

Ulterior, Înalta Curte a explicat că orice propunere legislativă, care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, poate fi adoptată numai după ce este acceptată de Guvern. În cazul legilor privind activitatea farmaceutică, votate de PSRM, PP Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova, Executivul a emis aviz negativ.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal