„„A lua jăraticul cu mâna altuia"...aceasta pare a fi strategia politicienilor noștri în lupta cu pandemia. Nimeni nimic nu vrea să-și asume. Nici restricții dureroase, care nu au cum să placă „electoratului" și omoară ratingul, dar nici sutele de morți în fiecare săptămână...
Prezidentul vine (doar) cu recomandări către alții, de parcă în Legea 212 din 2004, n-ar fi scris expres că starea de urgență poate fi instituită de Parlament și la propunerea Președintelui. Uiți pe o clipă că moare ratingul, te gândești că mor oamenii, te duci în Parlament și ceri „lockdown"... Mai treci și pe la Mitropolit și cerîndu-ți iertare pentru păcate, îl anunți că trebuie suspendate serviciile divine în acest Post mare (cum a făcut anul trecut unul, care nu se gândea la rating)...
Mai strângi și Asociațiile de business și le spui onest, deși iar îți omori ratingul, despre posibilitățile reale pe care le are statul de a ajuta economia în caz de restricționare a unor activități economice. Poți, bineînțeles, și să le spui că ai trimis Guvernului ca măsură de susținere a businessului propunerea de a îmbunătăți paginea web a ODIMM - precis salvezi ratingul cu asta.
Politicienii noștri stau acum în fața unei "dileme grele". Pe cine să salveze - oamenii sau ratingul politic? Până când, ei preferă să-și salveze ratingul. Oamenii mai rabdă, „electoratul" contează”, a scris Ion Chicu.
Pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate a propus instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Guvernului i s-a recomandat ca, timp de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. „Am avut și poziții politice mai maleabile din partea celor care se tem că acțiunile hotărâte pot fi nepopulare. Poziția Președinției e că statul nu poate să stea cu capul în nisip”, a declarat Maia Sandu după ședința CSS.
Ulterior, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a criticat decizia CSS de a recomanda instalarea unui lockdown. Deputatul, la fel, a insistat pe învestirea unui nou guvern, însă în frunte cu Andrei Năstase.
Și socialiștii se opun instalării unui lockdown pentru două săptămâni. Mai mult, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, care a participat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de sâmbătă, susține că propunerea de a declara stare de urgență ar aparține președintei Maia Sandu și „nicidecum majorității membrilor CSS”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.