
Cine este Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de premier
Fost deputat în fracțiunea PSRM și ex-președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, iar, în decembrie 2020, a ajuns ambasador al țării noastre în Federația Rusă, în urma scandalului cu anabolizantele depistate în microbuzul care transporta poșta diplomatică a ambasadei. Este vorba despre Vladimir Golovatiuc, care a fost desemnat candidat pentru funcția de premier de către majoritatea parlamentară.
・
Vladimir Golovatiuc este economist de profesie, ocupând, în perioada 1989 - 2014, mai multe funcții de conducere în instituții publice, dar și private. Acesta a fost, în perioada 2008 - 2009, director general al Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, iar, în perioada 2009 - 2011, șef al direcției de credite la „Fincombank”. În 2014, și-a luat titlul de lector conferențiar, la catedra teorie economică și politică economică de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.
Golovatiuc a fost președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe în perioada 2014 - 2019 și 2019 - 2020, după care a fost desemnat ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Averea
Potrivit ultimei declarații de avere depusă la Autoritatea Națională de Integritate, Golovatiuc scrie că, în 2020, a câștigat aproape 182 de mii de lei din fotoliul de deputat și 2.900 de lei din noua postură – cea de ambasador al RM la Moscova. De la Parlament, a mai primit compensații pentru cheltuieli de tratament, în sumă de 18.500 de lei, dar și indemnizații pentru transport, de peste 68 de mii de lei.
A mai obținut 9.500 de euro din vânzarea unui Renault Cadjar din 2016, mașină pe care în precedentele declarații o evalua cu 16.900 de dolari. În schimb, s-a ales cu un nou autoturism, la fel, un Renault Cadjar, însă produs în 2020, care ar costa 18.150 de euro.
Vladimir Golovatiuc declară un apartament de 73 de metri pătrați, cumpărat în 2019, evaluat cu aproape 960 de mii de lei. Mai menționează o cotă de 3,57% dintr-o „altă avere imobilă”, de 1.033 de metri pătrați, care ar valora 8.700 de euro.
De asemenea, sunt indicate mai multe conturi bancare, fiind vorba inclusiv de două depozite cu 4.000 de euro și 7.000 de dolari. În schimb, Golovatiuc are o datorie fără dobândă, de 200 de mii de lei, contractată în 2019 de la o persoană fizică – Igor Gavrilenco.
Pe 16 martie, președinta țării, Maia Sandu, a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare. Majoritatea forțelor politice și-au expus poziția pentru un guvern care ar soluționa problemele stringente din țară, până la declanșarea unui scrutin parlamentar anticipat. Între timp, candidata susținută de majoritatea parlamentară formalizată, Mariana Durleșteanu, a anunțat că-și retrage candidatura la funcția de premier.
La finalul consultărilor, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Marianei Durleșteanu și că, așa cum majoritatea nu are un candidat, îl propune pe liderul PAS, Igor Grosu, la funcția de premier al R. Moldova.
Socialiștii au contestat decretul la Curtea Constituțională, iar, pe 18 martie, majoritatea parlamentară, formată din PSRM, PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, plus neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și independentul Alexandr Oleinic, l-a desemnat pe Vladimir Golovatiuc drept candidat pentru funcția de prim-ministru.