Vladimir Golovatiuc este candidatul propus de majoritatea formalizată la funcția de prim-ministru

Vladimir Golovatiuc este candidatul propus de majoritatea formalizată la funcția de prim-ministru

Fostul deputat PSRM Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador al R. Moldova în Rusia, este candidatul propus la funcția de premier de majoritatea parlamentară formalizată la 18 martie. Cel puțin, aceasta se menționează în declarația semnată de PSRM, PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, plus neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și independentul Alexandr Oleinic.

VEZI ȘI: Cine este Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de prim-ministru

Majoritatea formalizată a decis să-l propună pe Vladimir Golovatiuc la șefia Guvernului. Acesta a fost numit ambasador în Federația Rusă prin decizia Guvernului Chicu din 16 decembrie 2020.

Publicitate

Declarația, prin care este anunțată candidatura, este semnată de 53 de deputați care, la 18 martie, au formalizat o nouă majoritate în susținerea candidatului. Lista este aceeași ca și cea de data trecută, când fusese propusă Mariana Durleșteanu. Singurul nume care lipsește este cel al deputatului Sergiu Sîrbu, spitalizat cu COVID-19.

Menționăm că aceștia au invitat-o pe președinta țării, Maia Sandu, la consultații pentru ora 12:00, la 18 martie.

Amintim că, pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.

La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Maia Sandu a propus-o însă repetat la șefia Guvernului pe Natalia Gavrilița.

Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.

În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție. În plus, CC a recomandat ca șefa țării să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare.

La 16 martie, președinta țării a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare. Majoritatea forțelor politice și-au expus poziția pentru un Guvern ce ar soluționa problemele stringente până la declanșarea unui scrutin parlamentar.

Între timp, candidata susținută de majoritatea parlamentară formalizată, Mariana Durleșteanu, a anunțat că-și retrage candidatura la funcția de premier.

La finalul consultărilor cu formațiunile parlamentare, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Marianei Durleșteanu și că, așa cum majoritatea nu are un candidat, îl propune pe Igor Grosu la funcția de premier al R. Moldova.

La 17 martie socialiștii sesizează Curtea Constituțională în privința deciziei Maiei Sandu de a-l înainta pe Igor Grosu la funcția de premier. Totodată PSRM anunță că vor propune propriul candidat la șefia Guvernului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal