La reducerea rezervelor au contribuit și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoare de aproape 22 milioane dolari. În același timp intervențiile pe piața valutară internă sub forma vânzărilor de valută au costat în jur de 10 milioane de dolari.
În același timp au mai fost și plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, plăți care au constituit 6.8 milioane dolari și respectiv puțin peste trei milioane de dolari.
Reprezentanții instituției au precizat că activele oficiale de rezervă s-au majorat cu peste 700 de milioane de dolari în 2020, aceasta fiind una dintre cele mai mari creșteri a rezervelor valutare din istoria Republicii Moldova. Valoarea acestora a ajuns la circa 3.8 miliarde de dolari la 24 decembrie 2020.
Amintim că zilele trecute, liderul PSRM Igor Dodon a propus ca aproape 20 miliarde de lei să fie scoși din rezerva oficială pentru susținerea populației și a companiilor. Inițiativa acestuia a fost însă dur criticată de Banca Națională, diverși experți economici și chiar de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.
În opinia acestora, realizarea unei asemenea inițiative ar putea efecte grave pentru economie, care ar duce a deprecierea leului, creșterea prețurilor sau pierderea asistenței externe.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.