UPDATE. 11.30: Magistrații CC s-au retras în deliberări. Aceștia urmează să se pronunțe la ora 15:00.
UPDATE. 10.25: „Termenul de trei luni în care urma să fie numit un Guvern a început să curgă de la demisia Guvernului Chicu, 23 decembrie 2020. Cele trei luni au expirat la 23 martie, nefiind investit. Prin urmare din 24 martie survine consecința constituțională a dizolvare a Parlamentului. Șefului statului îi revine obligativitatea de a pune în acțiune efectele constituționale de dizolvare a parlamentului de legislaturii a XX-a”, a spus în argumentarea sesizării Maia Sandu.
Președinta afirmă că ar fi fost îndeplinite două circumstanțe de dizolvare a Legislativului. Mai exact, au fost două tentative eșuate de numire a unui Guvern. Și totodată, a fost depășit termenul de trei luni pentru numirea unui Executiv.
Știrea inițială: Magistrații Înaltei Curți s-au întrunit în ședință pentru examinarea sesizării președintei Maia Sandu. După pronunțarea deciziei, președinta CC Domnica Manole va ieși într-un briefing de presă.
Menționăm că la 29 martie, după ce s-au încheiat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, șefa țării Maia Sandu a anunțat că sesizează Curtea Constituțională. Magistrații urmează să dea aprecierea dacă sunt circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. În funcție de decizia CC se va hotărî dacă se inițiază alegeri anticipate. „ Dacă CC va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu.
Ulterior, Partidul Socialiștilor au sesizat și ei Curtea Constituțională și susțin că nu există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. PSRM amintește magistraților că există o majoritate parlamentară formalizată care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.